28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα πρώτα 6 rafal στην Ελλάδα. Η τελετή παραλαβής, η ομιλία του πρωθυπουργού, οι επιχειρησιακές δυνατότητες. (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Στην Ελλάδα βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που εντάσσονται στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και σταδιακά θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, αφού προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού.

Τα υπόλοιπα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας σε δύο φάσεις: Τα επόμενα 6 αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Το ρολόι έγραφε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Ώρα 10:25 ώρα Ελλάδος τα έξι Rafale απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας. Έπειτα από 11 μήνες εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής, οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που επελέγησαν για να οδηγήσουν την Πολεμική Αεροπορία προς την εποχή των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, ήταν έτοιμοι και με πιστοποίηση από την Dassault, την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale. Έτοιμοι, οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πιλότοι όχι απλώς για μια επιχειρησιακή πτήση με τα Rafale αλλά και για την εκπαίδευση άλλων Ελλήνων ιπταμένων, αφού οι πρώτοι οκτώ έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα Rafale.

Κάποιες από τις ικανότητές τους αυτές, οι Έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στο κόκπιτ των Rafale για την απευθείας πτήση των δύο ωρών από το Ιστρ της Γαλλίας στην Τανάγρα της Ελλάδας, τις έδειξαν λίγο πριν την πρώτη προσγείωση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης απ’ όπου θα επιχειρούν στο μέλλον.

Τα νέα Rafale υποδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τελετής άφιξης των αεροσκαφών από τη Γαλλία. 

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλών:  «Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας. Οι ριπές του ανέμου είναι έτοιμες να φυλάξουν τους ελληνικούς ουρανούς. Μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η δεύτερη εξάδα και ως τα μέσα του 2023 η τρίτη, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι. Η απόκτησή τους συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της πολεμικής μας αεροπορίας, που είχε χαρακτηγριστεί κατεπείγουσα, απαντά ωστόσο και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο, συνεχίζοτας την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που ξεκινά από τη Μεταπολίτευση. Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, που καθιστά την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας, δινοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο, πιο ειρηνικό αύριο για την ευρύτερη περιοχή. Σε λίγο, θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, με τις οποίες μοιράζονται κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία».

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Rafale: Αναχαιτίσεις, αερομαχίες και μακρά πλήγματα (Γράφημα, ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

(Ξένη Δημοσίευση) Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα η τελετή υποδοχής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών νέας γενεάς “Rafale” F3R, τα οποία εντάχθηκαν στο δυναμικό της 332, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στην υποδοχή των Rafale
Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη - Live η υποδοχή στην Τανάγρα
Απογειώνονται για Ελλάδα τα πρώτα έξι Rafale | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ