27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τζορτζ Πάπας, ο Ελληνοαμερικανός παίκτης του Ολυμπιακού με καταγωγή από το Καρπενήσι – Τι δήλωσε στην ΕΡΤ

Ο Τζορτζ Πάπας αγωνίζεται στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και παρότι έχει περιορισμένο ρόλο, έχει γίνει το αγαπημένο παιδί της ερυθρόλευκης εξέδρας. Ο 25χρονος, μιλώντας στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης, δήλωσε 100% Έλληνας, ενώ στάθηκε στις φιλοδοξίες του φετινού Ολυμπιακού, που καταγράφει εντυπωσιακή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Τζορτζ Πάπας κατάγεται από το Καρπενήσι, από την πλευρά της μητέρας του. Ο παππούς του, Γιώργος Καναβός, μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, απ’ όπου έφυγε όταν ήταν παιδί με προορισμό τις ΗΠΑ, για ένα καλύτερο μέλλον. Η κόρη του, Αλεξάνδρα, το 1998 έφερε στον κόσμο τον Τζορτζ. Ο πατέρας του, Στιβ Πάπας (Στέφανος Παπαθανασίου), από τη Θήβα, έπαιξε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στον Ολυμπιακό, ενώ πριν από τον Τζορτζ εμφανίσθηκε στα μέρη μας ο πρωτότοκος γιος του, ο Τόμι, αγωνιζόμενος πρώτα στον Απόλλωνα Πάτρας και εν συνεχεία στη Μύκονο.

«Στην Ελλάδα είμαι ο Παπαθανασίου και στην Αμερική ο Πάπας. Είμαι 100% Έλληνας, ο πατέρας μου είναι από την Θήβα και η μαμά μου από το Καρπενήσι. Ερχόμουν συχνά αλλά όταν πήγα στο high school και στο κολέγιο δεν ήταν εύκολο να έρθω, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό», δήλωσε στην εκπομπή «Τζάμπολ» της ΕΡΤ3.

«Μπόρεσα να πάρω εύκολα την υπηκοότητα μιας και ο πατέρας μου είχε γεννηθεί εδώ, ξέραμε λοιπόν ότι υπήρχε πιθανότητα να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά μεγαλώνοντας θέλουν να βρεθούν στο ΝΒΑ, ξεκινάω την καριέρα μου στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Έχουμε τους καλύτερους προπονητές, του καλύτερους συμπαίκτες που με καθοδηγούν. Αν πήγαινα αλλού μπορεί να έπαιζα περισσότερο αλλά σε αυτό το σύστημα μπορώ να μάθω πολλά», είπε ακόμα.

Στις 14 Αυγούστου 2022, ο Τζορτζ Πάπας υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό και στις 2 Οκτωβρίου πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της επαγγελματικής του καριέρας (Super Cup 2022).  Στις 10 Οκτωβρίου του 2022, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Πατρών. Βοήθησε με 6 πόντους, 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 10 λεπτά συμμετοχής, στη νίκη της ομάδας του με 61-87. Αντιστοίχως, στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου του 2022. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 94-67 της Φενέρμπαχτσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης, με τον Πάπας να συνεισφέρει 2 πόντους σε 3 λεπτά συμμετοχής. Το Φεβρουάριο του 2023, ο Πάπας κατέκτησε ακόμη έναν τίτλο με τον Ολυμπιακό, εκείνον του Κυπέλλου Ελλάδας, στο Final 8 της Κρήτης.

Στις 7 Νοεμβρίου 2022, κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 εναντίον της Λετονίας και του Βελγίου, στις 11 και 14 Νοεμβρίου αντίστοιχα, δίχως να αγωνιστεί. Κλήθηκε ξανά για τους δύο τελευταίους αγώνες των προκριματικών το Φεβρουάριο. Έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Σερβίας στις 24 Φεβρουαρίου 2023, χρησιμοποιώντας το πλήρες επώνυμό του στη φανέλα του (Παπαθανασίου). Τρεις μέρες αργότερα, εναντίον της Λετονίας, σημείωσε τους πρώτους του πόντους, με τρίποντο.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ