Την αξιοποίηση του ΚΕΓΕ, στο Καρπενήσι, ζήτησε η Βουλευτής Ευρυτανίας – Ομιλία στη Βουλή για κτηματολόγιο & τεχνητή νοημοσύνη

Την αξιοποίηση του ΚΕΓΕ, στο Καρπενήσι, ζήτησε η Βουλευτής Ευρυτανίας – Ομιλία στη Βουλή για κτηματολόγιο & τεχνητή νοημοσύνη

“Μεταρρυθμιστικό άλμα και ψηφιακή πρόοδο”, χαρακτήρισε η βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, σε ομιλία της στη Βουλή, τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, αλλά και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Στην ομιλία της ζήτησε την αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕ, που βρίσκονται δίπλα στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου.

H Βουλευτής Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Αρχικά, η κα Οικονόμου πρόταξε τον μείζονα στόχο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που είναι «η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών κτηματογράφησης και η ουσιαστική λειτουργία του κτηματολογίου σε ολόκληρη τη χώρα το 2025, μια πολυετής, δύσκολη και ανηφορική πορεία, όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τη βουλευτή, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης γίνεται πράξη, καθώς υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για διαφάνεια και διάθεση συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με ένα σαφές νομοσχέδιο, εφαρμόσιμο και ξεκάθαρο στις προβλέψεις του.

Στη συνέχεια, η κα Οικονόμου μίλησε για τη σημασία της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των μελετών κτηματογράφησης για ολόκληρη την επικράτεια, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα ενιαίο, ψηφιακό και διαφανές σύστημα κτηματολογίου έπειτα από δεκαετίες. Παράλληλα, παρουσίασε τη σημαντική καινοτομία που εισάγεται στο νέο κτηματολόγιο, «την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση της διενέργειας νομικών ελέγχων εκ μέρους των κτηματολογικών υπηρεσιών».

Η βουλευτής Ευρυτανίας αναφέρθηκε επιπλέον στη διάταξη του Νομοσχεδίου που προβλέπει απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας, η οποία επιλύει χρονίζοντα ιδιοκτησιακά προβλήματα Δήμων και άλλων προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με δυνατότητα μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων του Δημοσίου σε άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Η κα Οικονόμου τόνισε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί και την Ευρυτανία, επικαλούμενη ως παράδειγμα το ζήτημα της αποκατάστασης του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης Ευρυτανίας (ΚΕΓΕ), «ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου, που βρίσκεται έξω από το Καρπενήσι και έχει ζητηθεί προς αξιοποίηση από τον Δήμο Καρπενησίου, κάτι που δεν κατέστη εφικτό την τελευταία δεκαετία». Η Βουλευτής Ευρυτανίας έκλεισε την ομιλία της διατυπώνοντας το αίτημά της να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση του ΚΕΓΕ στον Δήμο Καρπενησίου, προκειμένου να αποκτήσει μια νέα προοπτική.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα