Την Κυριακή (13/10) οι δρόμοι οδηγούν στην Αγία Τριάδα. Με “αέρα” ανανέωσης η Γιορτή Κάστανου… Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Κυριακή (13/10) οι δρόμοι οδηγούν στην Αγία Τριάδα. Με “αέρα” ανανέωσης η Γιορτή Κάστανου… Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Γιορτή Κάστανου φέτος συνδυάζει δημιουργικότητα, εκπαίδευση και διασκέδαση. Από τα καστανοπερίβολα μέχρι τα λαογραφικά μουσεία, οι δράσεις που προγραμματίζονται για την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν καλύτερα τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

Για πρώτη φορά η Γιορτή Κάστανου στην Αγία Τριάδα πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την αξία του τοπικού προϊόντος, την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Την προσεχή Κυριακή (13/10) ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όχι μόνο τις γεύσεις και τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές περιηγήσεις, εικαστικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περιβαλλοντική διαδρομή στα καστανοπερίβολα

Η μέρα ξεκινά στις 11:00 το πρωί με μια περιβαλλοντική διαδρομή στα καστανοπερίβολα του χωριού. Σημείο συνάντησης είναι ο παραδοσιακός νερόμυλος στην είσοδο του χωριού, όπου ντόπιοι και επισκέπτες θα ξεκινήσουν την περιήγησή τους μέσα στα δάση με τα κάστανα. «Ελάτε να εξερευνήσετε τα καστανοπερίβολα της Αγίας Τριάδας και να ανακαλύψετε από κοντά την ομορφιά της παραδοσιακής καλλιέργειας. Γνωρίστε την αξία αυτού του πολύτιμου ορεινού καρπού και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο διατηρείται ζωντανή η παράδοση μέσα στο πέρασμα του χρόνου», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου. Η δράση θα υλοποιηθεί με τη συμβολή του Εμμανουήλ Κοπανάκη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου και της Βασιλικής Λάππα από το Εργαστήριο Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας Καρπενησίου. Για όσους θέλουν να συμμετάσχουν, περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 6976909172.

Δημιουργίες από τη φύση

Αμέσως μετά, στις 12:30 μ.μ., οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εικαστικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως κάστανα, φύλλα, κλαδιά και πέτρες. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν όμορφες κατασκευές, αξιοποιώντας τα χρώματα και τις υφές του φθινοπώρου.

Πολιτιστικές στάσεις: Μουσεία και Εκκλησίες

Για όσους αγαπούν την ιστορία και τον πολιτισμό, η μέρα προσφέρει ανάλογες επιλογές. Από τις 12:00 έως τις 16:00, οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν μια βόλτα στα τοπικά μουσεία. Το Καραπιπέρειο Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Κωνσταντίνου Τσάτσου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική κληρονομιά. Μέσα από παραδοσιακά αντικείμενα, εργαλεία και εκθέματα, αποκαλύπτεται η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της ορεινής Ευρυτανίας. Παράλληλα, στο Μουσείο Κ. Τσάτσου, οι επισκέπτες θα μάθουν για τη ζωή και το έργο αυτής της σημαντικής προσωπικότητας.
Από τις 10:00 έως τις 16:00, είναι δυνατή και η επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα, έναν επιβλητικό ναό χτισμένο το 1884, με εξαιρετικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την παραδοσιακή τέχνη του.

Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία

Η μέρα κορυφώνεται στις 2:00 το μεσημέρι με ένα παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού, υπό τους ήχους των «Μουσικών Ψυχής». Κάτω από τον επιβλητικό φθινοπωρινό πλάτανο, ντόπιοι και επισκέπτες θα διασκεδάσουν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ ο Σύλλογος Αγιατριαδιτών θα προσφέρει ψητά κάστανα, ζεστό τσάι του βουνού και παραδοσιακό τραχανά, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και γεύσεις.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα