20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τιμή και δόξα στον Κατσαντώνη. Διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Αγράφων – Δείτε το πρόγραμμα

Αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του θρυλικού αγωνιστή, Αντώνη Κατσαντώνη (Μακρυγιάννη), που με το αδάμαστο και αδούλωτο πνεύμα του άναψε τη σπίθα της αντίστασης απέναντι στον τουρκικό ζυγό, στα βουνά των Αγράφων και των Τζουμέρκων, θα είναι το διήμερο Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αγράφων. Ο μαρτυρικός θάνατος του Κατσαντώνη στα Γιάννενα έγινε θρήνος και σαρακατσάνικο κλέφτικο τραγούδι.

Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε τρία σημεία, στη Γέφυρα Βαρβαριάδας, όπου θα γίνουν αποκαλυπτήρια ανδριάντα για το «λιοντάρι της κλεφτουριάς», στην Κρέντη, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, και στον Μάραθο (τόπο καταγωγής του Κατσαντώνη), όπου θα λάβουν χώρα ομιλίες, χαιρετισμοί κ.α.

“Τ’ Αγραφοβούνια, κάστρα των κλεφτούν στην Τουρκοκρατία, αλλά και τα καμποτόπια της Αιτωλοακαρνανίας στάθηκαν μάρτυρες των επικών κατορθωμάτων του Κατσαντώνη (Αντώνη Μακρυγιάννη) και των συντρόφων του. Ο σαρακατσάνικης καταγωγής προεπαναστατικός ήρωας ανακηρύχτηκε ο κορυφαίος της κλεφτουριάς, όχι μονάχα στη Ρούμελη, μα σ’ ολάκερη την Ελλάδα, χάρη στην παλικαριά και την ευστροφία του μυαλού του. Η λαϊκή μούσα με το βαθύτατο δημιουργικό και αλάθητο αισθητήριό της τραγούδησε την αξιοσύνη και τον τραγικό του χαμό, όσο ελάχιστους Νεοέλληνες”, γράφει ο συγγραφέας Κ. Μπουμπουρής στο βιβλίο του “ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ – ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΣ”.

Το πρόγραμμα του 2ημέρου έχει ως εξής:

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ