29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τι λένε στην ΕΡΤ οι Έλληνες του διαστημικού τηλεσκόπιου “James Webb” που διαπρέπουν στο εξωτερικό (video)

Ο Δρ Ιωάννης Αργυρίου, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Λουβένης στο Βέλγιο και ο Πολυχρόνης Πατάπης, υποψήφιος διδάκτωρ αστροφυσικής στο ΕΤΗ Ζυρίχης, που εργάζονται στην διεθνή ομάδα επιστημόνων του διαστημικού τηλεσκόπιου «James Webb» μίλησαν στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το σημαντικό αυτό επίτευγμα.

«Ήμουν πάρα πολύ τυχερός που μπόρεσα και πήγα στη Γαλλική Νέα Γουιάνα και να δω την εκτόξευση του πυραύλου, να μπαίνει στα σύννεφα και να βλέπεις την μπάλα φωτιάς που κουβαλάει ένα όργανο μέτρησης για το οποίο δούλεψες πάρα πολλά χρόνια, δάκρυσα. Επαγγελματικά ήταν μια μεγάλη στιγμή για την ανθρωπότητα και τον τομέα και της αστροφυσικής» δήλωσε ο κ. Αργυρίου.

Πιο ενθουσιώδης για την σημαντική αυτή στιγμή στην επιστήμη του διαστήματος ήταν ο κ. Πατάπης που παρακολούθησε την εκτόξευση του πυραύλου, on line, όντας στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας στην Χριστίνα Βίδου ο καθένας ξεχωριστά πώς έφτασαν να εργαστούν στην επίλεκτη ομάδα επιστημόνων που ανακαλύπτει τα μυστικά του διαστήματος και οι δύο είπαν ότι ήξεραν από μικροί ότι η αστροφυσική ήταν το πάθος τους.

«Συναντηθήκαμε εκεί. Στην ελληνική ομάδα προηγουμένως ήταν ένας ακόμη Έλληνας, ο Θοδωρής Νιάκος. Εμείς βρεθήκαμε στο τέλος αυτής της αποστολής, λίγο πριν από την εκτόξευση» δήλωσε ο κ. Αργυρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Πατάπης είπε ότι «οι δυο τους βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα μια και ο ένας είναι φυσικός και ο άλλος μηχανολόγος – μηχανικός».

Σημαντικές ανακαλύψεις

Με το τηλεσκόπιο James Webb να έχει τεθεί σε λειτουργία επτά μήνες μετά από την εκτόξευσή του τον Δεκέμβριο, οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για “κάτι που βρίσκεται εκεί έξω, το οποίο ποτέ δεν είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν εκεί”, δήλωσε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός της NASA που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, με την έρευνά του στη δεκαετία του ‘90 να έχει βοηθήσει στην εδραίωση της θεωρίας της “Μεγάλης Έκρηξης” για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του σύμπαντος, αλλά οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι τις σημαντικές ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει δεν τις έχει φανταστεί ανθρώπινος νους.

Μακρινοί γαλαξίες που έχουν συγκρουστεί, γιγάντιοι εξωπλανήτες που σχηματίστηκαν από αέρια, αλλά και συστήματα αστέρων που πεθαίνουν αποτελούν τα πρώτα διαστημικά σώματα που εντόπισε το τηλεσκόπιο, η κατασκευή του οποίου κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

NASA: Φέρνει εκπλήξεις το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ