29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τι σημαίνει η υπογραφή για την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς – Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ελληνικά F-35

Ενα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35 ήρθε η Ελλάδα, καθώς, μπήκε και η τέταρτη υπογραφή που απαιτείται για την έγκριση της πώλησης κορυφαίων αεροσκαφών 5ης γενιάς, O δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης εξήγησε τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και πώς θα επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τις χθεσινές υπογραφές από τους γερουσιαστές αυτό το οποίο σημαίνει, πριν ακόμη φτάσει η επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, είναι ότι ουσιαστικά η Αθήνα πρέπει να αρχίσει να τρέχει το χρόνο μέχρι να φτάσουν τα F-35 στην Ελλάδα» δήλωσε στις «Συνδέσεις».

Αναλύοντας τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα τόνισε ότι «η απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών είναι ένα μεγάλο στοίχημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να υποδεχτεί την 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών των στελθ αεροσκαφών, των αόρατων αεροσκαφών που πάρθηκε ή που φαίνεται ότι λαμβάνεται η απόφαση από τους γερουσιαστές ότι μπορούν να αποδεσμευτούν στην Ελλάδα 20 αρχικά, συν 20 αεροσκάφη στο μέλλον».

Πώς θα ενισχυθεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

«Ήδη η Αεροπορία μας πετά τόσο με τα F-16 Viper, ένα πολυπόθητο αεροσκάφος αυτή τη στιγμή για την Τουρκία αλλά και με τα Rafale F3 R, δύο αεροσκάφη 4,5 γενιάς που έχουν προηγμένα ηλεκτρονικά και περνούν την Πολεμική Αεροπορία στο δίκτυο κεντρικό πόλεμο, στο μέλλον δηλαδή» ανέφερε ο Γ. Σιδέρης εξηγώντας τι θα προσδόσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία η άφιξη του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

To εσωτερικό ενός F-35 όπως φαίνεται μέσα από έναν εξομοιωτή πτήσης. (AP Photo/Bruce Smith)

Ιπτάμενο «στρατήγειο»

Και όπως είπε, «η Ελλάδα αποκτά εκτός από ένα ισχυρό όπλο, μια ισχυρή πλατφόρμα, που μπορεί να περάσει αόρατη ακόμη και πίσω από τις εχθρικές γραμμές, αποκτά και ένα «στρατηγείο». Αναλύοντας τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου μαχητικού εξήγησε ότι το F-35 μπορεί να μεταδώσει τις πληροφορίες όχι μόνο στα άλλα αεροσκάφη αλλά και συστήματα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Γεγονός που θα βοηθήσει στην επιχειρησιακή αναβάθμιση όλων των σωμάτων του στρατού.

«Το αεροπορικό επιτελείο γνωρίζει ότι ο μελλοντικός πόλεμος οδεύει στα δίκτυο-κεντρικά δεδομένα και γι’ αυτό το λόγο εκτός του γεγονότος ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανήκει στην αφρόκρεμα των πολεμικών αεροποριών στον κόσμο πρέπει να γίνονται και άλλα πράγματα ταυτόχρονα» σημείωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ό,τι ο δίκτυο-κεντρικός αγώνας για την Πολεμική Αεροπορία έχει ημερομηνία έναρξης το 2028. «Τότε θα αποδοθούν τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα. Θα παραμείνουν βεβαίως στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί εκεί γίνεται η εκπαίδευση των αεροπόρων και στη συνέχεια από το 2030 μέχρι το 2033 θα ξεκινήσουν οι παραλαβές στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα» τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

F-35: Ενα βήμα πριν την επικύρωση της συμφωνίας – Ε. Ζεμενίδης: Τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Ρ. Μενέντεζ: Δεδομένες οι εγκρίσεις για την πώληση των F-35 – Αβεβαιότητα για την Τουρκία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F35 στην Ελλάδα: Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας ισχυρότερη από ποτέ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ