29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τοπικό ποδόσφαιρο / Με 6 ομάδες το νέο πρωτάθλημα της ΕΠΣ. Με Κύπελλο αρχίζει η αγωνιστική δράση (vid)

από την έντυπη έκδοση

Στα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευρυτανίας έγινε (22/9) η κλήρωση του τοπικού πρωταθλήματος και κυπέλλου για την ποδοσφαιρική σεζόν 2021-2022, παρόντος του Προέδρου της ΕΠΣ, Γιώργου Παπαντζίμα, μελών του Δ.Σ. της Ένωσης και εκπροσώπων των ομάδων. Το υγειονομικό πρωτόκολλο θέτει αυστηρούς κανόνες στη διεξαγωγή των αγώνων.

Έξι ομάδες στη σέντρα

Την περυσινή σεζόν, λόγω της πανδημίας, η αγωνιστική δράση στο τοπικό είχε ανασταλεί μετά το πέρας της 3ης αγωνιστικής, στις αρχές Νοεμβρίου ’20. Φέτος, τόσο η ΕΠΣ όσο και οι παράγοντες των ομάδων ευελπιστούν ότι η σεζόν θα κυλήσει πιο ομαλά.

Στο νέο πρωτάθλημα δήλωσαν συμμετοχή οι εξής έξι (6) σύλλογοι: Α.Σ. Αίολος, Α.Ο. Ποταμιά, Ακαδημία Ποδοσφαίρου «Καρπενήσι 2002», ΑΕΚ Αγ. Ευρυτάνων, Φραγκίστα και ΑΠΟΚ «Το Βελούχι». Η πρώτη αγωνιστική θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 30 και 31/10.

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, θα γίνουν οι αναμετρήσεις: Ακαδημία Ποδοσφαίρου «Καρπενήσι 2002»-Αίολος, ΑΕΚ-Ποταμιά και Φραγκίστα-ΑΠΟΚ. Οι έξι ομάδες δήλωσαν ως έδρα τους το Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου, ωστόσο, όπως σημειώθηκε, θα χρησιμοποιηθεί και το Αθλητικό Κέντρο.

Το σύστημα διεξαγωγής

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΠΣ, καμία αλλαγή δεν προβλέπεται όσον αφορά στο σύστημα διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος. Οι έξι ομάδες θα αγωνιστούν σε δύο γύρους στη διάρκεια της κανονικής διάρκειας· συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 αγωνιστικές.

Στο τέλος της σεζόν, εάν η πρωτοπόρος ομάδα βρίσκεται σε απόσταση 6 -και πλέον- βαθμών από τη δεύτερη, τότε αυτομάτως αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Ωστόσο, εάν οι βαθμοί διαφοράς είναι λιγότεροι (5 και κάτω), τότε προβλέπεται η διεξαγωγή play off μεταξύ των τεσσάρων πρώτων του βαθμολογικού πίνακα.

Έναρξη με Κύπελλο

Η σεζόν θα αρχίσει με το κύπελλο. Η 1η αγωνιστική του θεσμού του Κυπέλλου θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου.

Το Σάββατο (9/10) και ώρα 4μμ, η Ποταμιά θα υποδεχθεί τον ΑΠΟΚ στο Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου. Ρεπό έχει η έτερη ομάδα του ομίλου, ο Αίολος. Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, σε αγωνιστικό ρυθμό μπαίνουν Ακαδημία και ΑΕΚ, που θα αναμετρηθούν στο Καρπενήσι (Δημοτικό Στάδιο), στις 4 το απόγευμα (ρεπό η Φραγκίστα).

Μεγαλύτερα κόστη

Ένα από τα θέματα που απασχολούν, πάντως, τους ανθρώπους των τοπικών ποδοσφαιρικών συλλόγων είναι τα χρήματα που θα απαιτηθούν στη διάρκεια της σεζόν. Όπως έγινε γνωστό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΠΣ δεν θα καλύψει φέτος τα έξοδα της διαιτησίας και της ιατρικής κάλυψης, τα οποία θα επωμιστούν οι ομάδες.

Μία γηπεδούχος θα καταβάλλει ποσό 135 ευρώ σε κάθε αγώνα, ενώ επιπλέον κόστος αποτελούν τα rapid test που καθίστανται υποχρεωτικά για τους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εμβολιαστεί (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά), όπως και η υποχρεωτική επανέκδοση των δελτίων των παικτών. Πάντως, η τοπική Ένωση, που διαχρονικά στηρίζει το έργο των συλλόγων, θα αναλάβει το ποσό της δήλωσης συμμετοχής των ομάδων στις δύο διοργανώσεις (πρωτάθλημα-κύπελλο).

Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, ωστόσο, αποτελεί η εφαρμογή των μέτρων και κανόνων όπως ορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η ΓΓΑ ανακοίνωσε ότι οι ομάδες υποχρεούνται στην προσκόμιση πιστοποιητικών εμβολιασμού, η νόσησης 6 μηνών ή μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών των μελών τους· για την ηλικιακή κατηγορία κάτω των 17 προβλέπονται self test. Ως γνωστόν, από τις 13/9/21 έχουν σταματήσει τα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ και η διενέργειά τους γίνεται από ιδιωτικά εργαστήρια, με κόστος 10 ευρώ καθ’ άτομο.

Με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων θα προκύψουν ακριβή στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ των μελών (ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων κ.α.), των τοπικών ομάδων.

Την ίδια ώρα, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό των αθλητών, καθότι, εκτός των άλλων, «…η νόσηση με λοίμωξη COVID-19 μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνέπειες που έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των αθλητών και κατά συνέπεια στην καριέρα τους», όπως τονίζεται.

Οι δηλώσεις

Τη στήριξη στις ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος, που παρά τα εμπόδια δήλωσαν συμμετοχή ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Ευρυτανίας, Γιώργος Παπαντζίμας.

«Εύχομαι καλή ποδοσφαιρική χρονιά με υγεία σε όλους, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Να δώσουμε συγχαρητήρια στους παράγοντες που προσπάθησαν να έχουμε αυτές τις λίγες ομάδες στο πρωτάθλημα. Εμείς θα είμαστε δίπλα στις ομάδες, όπως ήμασταν μέχρι σήμερα. Θα είμαστε συνέχεια εκεί, κάθε Κυριακή στα γήπεδα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους παράγοντες που πραγματικά προσπάθησαν ιδιαίτερα φέτος, για να κατεβάσουν τις ομάδες στο γήπεδο», σημείωσε και πρόσθεσε, σχετικά με τα κόστη των συλλόγων και το υγειονομικό πρωτόκολλο: «Τα έξοδα είναι περισσότερα και σε αυτό το κομμάτι η ΕΠΣ θα είναι πάντοτε κοντά, θα είναι δίπλα και ελπίζω να βοηθήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, που είναι ιδιαίτερα αυστηρό, πρέπει να τηρηθεί και θα τηρηθεί, παρότι στοιχίζει πάρα πολύ στις ομάδες».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ