25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τουρκία: Νέα διάσωση από την ελληνική αποστολή – Ηρωική προσπάθεια της ΕΜΑΚ

Πριν από λίγο ζωντανό η ελληνική αποστολή στην Τουρκία ανέσυρε ένα ακόμη άτομο από τα συντρίμμια ενός κτηρίου με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων από τους Έλληνες να φτάνουν τους τέσσερις. Την είδηση αποκάλυψε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Μιλώντας για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας επιβεβαίωσε ότι συνολικά έχουν διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις ένας 15χρονος. Ταυτόχρονα, τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες τους κόντρα στον χρόνο και την παγωνιά.

«Καταφέραμε σήμερα και βγάλαμε ζωντανό ένα άτομο. Ζωντανοί από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είναι τέσσερις άνθρωποι και έχουμε τρεις νεκρούς» είπε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι οι ζωντανοί βγήκαν χάρη στους διασώστες που σκάβουν τα χώματα πόντο πόντο.

«Μέσα στα χώματα πάμε πόντο πόντο για να μη γίνουν φθορές και καταρρεύσεις στα υποστυλώματα» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός λέγοντας ότι οι ήδη κατεστραμμένες κατασκευές είναι πολύ επικίνδυνες.

«Κάθε ώρα που περνάει υπάρχουν μικρές καταρρεύσεις. Το υπέδαφος και οι κατασκευές είναι πολύ σαθρές. Μέσα από τα λαγούμια που δουλεύουν (οι διασώστες) μου μεταφέρουν ότι πάνε πόντο πόντο. Πολυώροφα κτήρια έχουν γίνει σαν σάντουιτς. Ο τελευταίος όροφος έχει γίνει πρώτος», προσέθεσε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

«Η καταπόνησή τους είναι τεράστια. Πέρα από την ανδρεναλίνη, τα παιδιά δουλεύουν στα κόκκινα. Πρέπει να έχει την προσοχή τους στο 100%, για να ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή», σημείωσε

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ακόμα ένα κλιμάκιο για βοήθεια στην δοκιμαζόμενη, από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού Τουρκία, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.

Ο αριθμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία συνεχώς αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει τις 7.000, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Δείτε επίσης:

Η ΕΡΤ στο Χατάι: Συγκλονίζουν οι ηρωικοί Έλληνες διασώστες – Συνεχίζουν να ανασύρουν εγκλωβισμένους (video)

Η ΕΡΤ στα ισοπεδωμένα Άδανα: Εικόνες καταστροφής και θρήνου – Άσβηστες οι ελπίδες των σωστικών συνεργείων

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ