29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τουρκία – Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το ν/σ πώλησης των F -16 – To Kογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού από την Ουάσιγκτον, οι τροποποιήσεις στους όρους πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την άμυνα.
Το τουρκικό πρακτορείο που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Amendments to conditions of US sale of F-16s to Türkiye removed from final defense bill draft https://t.co/aNoxrimEDr pic.twitter.com/vTNphoT3Ol

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) December 7, 2022

Σύμφωνα με το Αναντολού, επιτροπή του Κογκρέσου αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας (NDAA), το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Στην τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Anadolu, το κείμενο οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που είχαν υποβλήθεί από ομάδα αντιπροσώπων αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η κίνηση αυτή έγινε όταν δύο τροπολογίες που είχαν εισαγάγει οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Bob Menendez και Chris Van Hollen, οι οποίες δέσμευαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία υπό ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Οι τροποποιήσεις επιδίωκαν να επιβάλουν αρκετούς περιορισμούς στην πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς τα εθνικά συμφέροντα.

Το Αναντολού επισημαίνει ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ήταν αποτελεσματικές για αυτή την αλλαγή στη Γερουσία. Προκειμένου να γίνει η πώληση των F-16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης που θα υποβάλλει η διοίκηση. Αφού η Γερουσία εγκρίνει το NDAA, θα γίνει ένα κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού σταλεί στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί και να γίνει νόμος,» καταλήγει η είδηση του τουρκικού κρατικού πρακτορείου.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Αυστηρό μήνυμα Κογκρέσου σε Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ