20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το αλληλοδιδακτικό σχολείο του Καρπενησίου. Στην Αθήνα η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Ευαγγελοδήμου

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας “Το Βελούχι” και τα ΓΑΚ Ευρυτανίας διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, στην Αθήνα

από την έντυπη έκδοση

«Το αλληλοδιδακτικό σχολείο του Καρπενησίου – Η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι τον 19ο αιώνα», τιτλοφορείται το βιβλίο της Μαρίας Ευαγγελοδήμου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με δαπάνη του Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλοπούλου. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023, στις 12.00 το μεσημέρι, στο μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Αγίου Γεωργίου 8, πλατεία Καρύτση), στην Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, Διδάκτωρ φιλολογίας, προϊσταμένη των ΓΑΚ Ευρυτανίας, Νίκη Μπακογεώργου, φιλόλογος, πρώην διευθύντρια του Γυμνασίου Καρπενησίου, καθώς και η συγγραφέας Μαρία Ευαγγελοδήμου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Καλλιόπη Δουρέκα, φιλόλογος, υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αλίμου. Συντονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Μαρία Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος.

Το 1835, επανιδρύθηκε στο Καρπενήσι το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και ήταν το μόνο σε όλη την Ευρυτανία (οι άλλοι δήμοι απέκτησαν αλληλοδιδακτικά σχολεία μετά το 1838). Στο Σχολείο φοιτούσαν πολλά αγόρια και λίγα κορίτσια. Ο ζήλος των δασκάλων, η επιμέλεια και η αποδοτικότητα των μαθητών αποτυπώνονται μέσα από επιστολές και εκθέσεις εξετάσεων που θα βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο. Θεμιτές ενέργειες αλλά και αθέμιτες επεμβάσεις των κοινοτικών αρχών στα σχολεία, απογοητεύσεις των δασκάλων και δραστηριοποιήσεις των γονέων να υποστηρίξουν τον αγαπημένο τους δάσκαλο, μας δίνουν ανάγλυφα το κλίμα της εποχής.

Η όλη εργασία διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, που ακολουθούν τις πολιτειακές μεταβολές: Στην πρώτη ενότητα, καποδιστριακή περίοδο, παρατίθενται οι προσπάθειες για την επανασύσταση σχολείου και συγκεκριμένα την περίοδο 1828-1830 και η λειτουργία του το 1830. Η δεύτερη ενότητα, οθωνικοί χρόνοι, διαιρείται σε τρία κεφάλαια που αντιστοιχούν στις τρεις δεκαετίες από το 1834 έως το 1860 και η τρίτη ενότητα, που αντιστοιχεί στην περίοδο βασιλείας του Γεωργίου Α’, διαιρείται σε τέσσερα κεφάλαια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ