19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το αυθεντικό Stradivarius βιολί για πρώτη φορά στη Σερβία


“Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι το βιολί αυτό έπαιζε η Lili von Mendelssohn από την οικογένεια του Felix Mendelssohn. Πάντα νιώθω το πνεύμα της Λίλας όταν παίζω αυτό το όργανο – λέει η διάσημη μουσικός Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Πίτκερν.

Τι ενώνει τον Antonio Stradivari, τον Felix Mendelssohn και τον Samuel L. Jackson; Η σωστή απάντηση είναι :το μυστηριώδες «κόκκινο βιολί» που γαργαλούσε τη φαντασία των καλλιτεχνών για αιώνες, εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη και εμφανίστηκε ξαφνικά και το οποίο σύντομα θα εμφανιστεί μπροστά στο κοινό του Βελιγραδίου.

Η Ελίζαμπεθ Πίτκερν, Αμερικανίδα βιολονίστα και ιδιοκτήτρια του «κόκκινου βιολιού», θα πραγματοποιήσει συναυλία στο «Κολάρατς» τη γνωστή αίθουσα συναυλιών του Βελιγραδίου στις 18 Οκτωβρίου. Θα είναι η πρώτη φορά στη Σερβία που θα παιχτεί το περίφημο «κόκκινο βιολί», για τη μυστηριώδη μοίρα του οποίου γυρίστηκε η ομώνυμη, βραβευμένη με «Όσκαρ» μουσικής ταινία. Σάμιουελ Λ. Τζάκσον παίζει έναν από τους κύριους ρόλους στην ταινία για ένα βιολί που έφτιαξε ο μάστορας Στραντιβάρι το 1720, αλλά ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν γνωστός για χρόνια και δεν έχει τελειώσει. Το αριστούργημα του Στραντιβάρι, που πήρε το όνομά του από την εντυπωσιακή κόκκινη λάκα του, είχε αργότερα διάσημους ιδιοκτήτες όπως η οικογένεια του Γερμανού συνθέτη Felix Mendelssohn.
Η ιστορία για το πώς το όργανο κατέληξε στα χέρια της Ελίζαμπεθ Πίτκερν είναι επίσης κινηματογραφική.

Ο παππούς της έκανε καλύτερη προσφορά ανώνυμα για το βιολί στον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο Λονδίνο το 1990, καταφέρνοντας να αγοράσει το βιολί για την εγγονή του, που ήταν τότε έφηβη, για σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια.
Η Ελίζαμπεθ Πίτκερν έχει παίξει σε όλο τον κόσμο. Δουλεύει επίσης πολύ με νέους σε φεστιβάλ στην Αμερική. Ο Χάιντν, ο Μπετόβεν, ο Γκέρσουιν, ο Έλγκαρ και η Κλάρα Σούμαν είναι στο πρόγραμμα στη συναυλία στο «Κολάρατς». Η Ελίζαμπεθ Πίτκερν θα πραγματοποιήσει masterclass με νέους καλλιτέχνες στο Βελιγράδι. Σε συνέντευξή της στα «Πολιτικά» αποκαλύπτει ότι έχει ακούσει πολλά ωραία πράγματα για τον K «Κολάρατς», μεταξύ άλλων από Σέρβους συναδέλφους και φίλους, και ότι είναι χαρούμενη που μοιράζεται για πρώτη φορά τον ήχο του «κόκκινου βιολιού Mendelssohn-Stradivari» με το κοινό του Βελιγραδίου.

Τι βρίσκετε πιο ενδιαφέρον για την ιστορία του «κόκκινου βιολιού Mendelssohn-Stradivari»;
Αναρωτιέμαι τι συνέβη με το βιολί την περίοδο που ο ιδιοκτήτης του ήταν άγνωστος, δηλαδή από το 1720, όταν ο Στραντιβάρι τελείωσε τη δουλειά του, μέχρι το 1880. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για μένα είναι ότι το βιολί έπαιζε η Λίλι φον Μέντελσον από τον Φέλιξ Μέντελσον οικογένεια. Αποδεικνύεται ότι το πλήρες όνομά της, όπως και το δικό μου, είναι Ελισάβετ. Σκοτώθηκε τραγικά σε τροχαίο δυστύχημα στα είκοσι της. Πάντα νιώθω το πνεύμα της Λίλας όταν παίζω αυτό το όργανο.

Είπατε ότι δεν πιστεύετε ότι ήταν τυχαίο που ο παππούς σας αγόρασε ένα βιολί την αμερικανική γιορτή των Ευχαριστιών. Μια άλλη ενδιαφέρουσα σύμπτωση είναι ότι γεννηθήκατε στις 5 Δεκεμβρίου, την ημέρα που πέθανε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Νιώθετε κι εσείς μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του;
Σίγουρα αισθάνομαι μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του λόγω αυτής της ημερομηνίας.                  Είναι ενδιαφέρον ότι βρίσκομαι συχνά στις γωνιές του κόσμου όπου ο Μότσαρτ έμεινε περισσότερο. Επισκέφτηκα το Σάλτσμπουργκ όταν ήμουν 15 ετών για να δω το μέρος όπου γεννήθηκε. Έπαιξα πρόσφατα στη Βιέννη και την Πράγα. Λατρεύω τη μουσική του.Έχετε παίξει ήδη με ορχήστρες από αυτήν την περιοχή. Τι περιμένετε από το Βελιγράδι;

Ανυπομονώ να γνωρίσω καλύτερα το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της διαμονής μου μιας εβδομάδας γιατί θα είναι η πρώτη μου εμφάνιση στη Σερβία. Η πρόσκληση που έλαβα από τον καταξιωμένο Σέρβο πιανίστα Μάρκο Στουπάρεβιτς, ο οποίος είναι συνάδελφός μου από το φεστιβάλ της Νέας Υόρκης «Lucerne Music Center», είναι πραγματικά υπέροχη. Μαζί μας στη σκηνή θα είναι η Kayla Herman, μια εκπληκτική τσελίστα και συνάδελφος. Περιμένω να έχω χρόνο να δοκιμάσω φαγητό και ποτό από την περιοχή σας, να επισκεφτώ τα αξιοθέατα και, κυρίως, να συναντήσω Σέρβους. Λατρεύω το τένις και είμαι μεγάλος θαυμαστής του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Γιατί η Κλάρα Σούμαν, σύζυγος του Ρόμπερτ Σούμαν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρότυπα για εσάς;

Γιατί ήταν μπροστά από την εποχή της και πολύ επιτυχημένη ως γυναίκα. Ήταν διακεκριμένη πιανίστρια, συνθέτρια, σύζυγος και μητέρα επτά παιδιών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ