3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το δίλημμα – Ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι;

Οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο γίνονται όλο και περισσότερο πιο δυσχερείς και μεγάλες σε διάρκεια στα αστικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα η εναέρια ρύπανση από την ακατάπαυστη και μερικές φορές αλόγιστη χρήση τους κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό της βέλτιστες συνθήκες θα αποσυμφόριζαν αρκετά την κατάσταση, θα πρέπει όμως να επέλθουν πολλές και ριζικές αλλαγές στο σύστημα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ενώ και πάλι υπάρχουν περιπτώσεις που οι ανάγκες στις μετακινήσεις των πολιτών καλύπτονται με άλλους τρόπους.

Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την αυτονομία το αλλά να αποφεύγει ταυτόχρονα το μποτιλιάρισμα ελισσόμενος,διαθέτει πιο περιορισμένο budget και η βασικές του καθημερινές ανάγκες κυμαίνονται από μια μικρή έως μέτρια χιλιομετρική ακτίνα, θα ήταν πολύ ωφέλιμο το ενδεχόμενο της χρήσης ποδηλάτου ή ηλεκτρικού πατινιού. Γι’αυτό μέσα από το evrytanika.gr θα συγκρίνουμε τα δύο αυτά απολύτως οικολογικά μέσα, παραθέτοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

  • Ποδήλατο

Το κύριο πλεονέκτημα του ποδηλάτου, εστιάζει στο αρκετά χαμηλό κόστος του, ειδικά αν εξετάσουμε το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μεταχειρισμένου.Το κόστος συντήρησής και πιθανών επισκευών του είναι επίσης χαμηλό και ακόμη και στην πιο απλή μορφή τους είναι κατάλληλα για ένα μεγάλο εύρος ειδών δαπέδου. Τέλος, αποτελούν προφανώς έναν πολύ καλό τρόπο άσκησης, ωφελώντας τη γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Από την άλλη, ακριβώς αυτή η ευκαιρία για σωματική άσκηση, στέκεται ως εμπόδιο για άτομα που δεν έχουν τόσο καλή κατάσταση ή έχουν κάποιο είδος κινητικής δυσκολίας.
Επίσης, είναι κατά κύριο λόγο πιο αργά από τα ηλεκτρικά πατίνια, κάτι που ίσως τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Όπως και να έχει, αν αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα ποδήλατο, θα βρείτε αρκετά σημεία πώλησης και διαδικτυακά καταστήματα όπως το fidusa.gr, για να ενημερωθείτε για όλες τις πιθανές επιλογές.

  • Ηλεκτρικό Πατίνι

Όπως εύκολα προκύπτει από τα παραπάνω, η πιο γρήγορη ταχύτητά τους συγκριτικά με τα ποδήλατα, τα καθιστά αυτομάτως περισσότερο κατάλληλα για μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς να προσθέτει επιπλέον κόπωση στον αναβάτη.
Επιπλέον, δεν απαιτούν κάποια ειδική εκμάθηση για τη χρήση τους, ούτε χρειάζεται συγκεκριμένο προφίλ φυσικής κατάστασης.

Οι ρόδες τους είναι λιγότερο προσαρμόσιμες σε πιο τραχιές επιφάνειες και ανώμαλες ανηφόρες. Το γεγονός ότι κινείται με ηλεκτρισμό απαιτεί τη συνεχή μέριμνα του ατόμου για την εξασφάλιση μπαταρίας και κρύβει τον κίνδυνο αυτό της μη-προσβασιμότητας.
Ασφαλώς, όπως θα περιμέναμε, το κόστος τους κινείται σε διαφορετικό εύρος τιμών.

Εν τέλει, συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση ανάμεσα στην αγορά ενός ποδηλάτου ή ενός ηλεκτρικού πατινιού εξαρτάται σίγουρα από τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά κυρίως από τις προτιμήσεις του ατόμου και τις προσωπικές του προτεραιότητες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ