25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το διήμερο 5-6 Αυγούστου τα εφετινά Μποτσάρεια. Με γνωστή συνταγή και με το βλέμμα στο 2023, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

Χαρακτήρα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα -μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας- θα έχει φέτος το δρώμενο των Μποτσαρείων, που επιστρέφει στην κανονική του μορφή σε μεγάλο ποσοστό και με το βλέμμα των διοργανωτών στο 2023, στα διακόσια χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού Σουλιώτη οπλαρχηγού. Η επόμενη χρονιά θα φέρει τον τίτλο «Ετος Μάρκου Μπότσαρη» και σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθεί σειρά εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν ανακοινωθεί, τα Μποτσάρεια 2022 θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου, σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Καρπενησίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», με τη συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Την 1η ημέρα, λέει στα Ευρυτανικά Νέα η σύμβουλος του δημάρχου Καρπενησίου σε θέματα Πολιτισμού, Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Ιστορίας, Έλενα Σιαξαμπάνη, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο κέντρο του Καρπενησίου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση-πομπή πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικών από όλη την Ελλάδα, για να ακολουθήσει λιτή εκδήλωση (ομιλία, χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων κ.α.) στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Ήδη, περίπου 15 σωματεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα φετινά Μποτσάρεια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η 2η ημέρα των εκδηλώσεων θα αφορά το Κεφαλόβρυσο, στον τόπο όπου ο οπλαρχηγός από το Σούλι έπεφτε μαχόμενος υπέρ πατρίδος το 1823. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Ευαγγελιστού Αγίου Μάρκου και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την παρέλαση συλλόγων και φιλαρμονικών. Κεντρικό δρώμενο του 2ημέρου θα είναι η Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου, με τη συμμετοχή -όπως κάθε φορά- εθελοντών, απλών πολιτών και μελών τοπικών συλλόγων. Φέτος, ωστόσο, δεν προγραμματίζεται θεατρικό δρώμενο, που μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, ο Δήμος Καρπενησίου θα τιμήσει τους εθελοντές που όλα αυτά τα χρόνια, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε τα Μποτσάρεια να εξελιχθούν από ένα τοπικού χαρακτήρα δρώμενο σε μια γιορτή πανελλαδικής εμβέλειας, σε ένα 2ήμερο εκδηλώσεων που τιμούν την τοπική ιστορία και τον Μάρκο Μπότσαρη.

Οι πρώτες συναντήσεις των (συν)διοργανωτών με τους εθελοντές προγραμματίζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ ο Δήμος Καρπενησίου απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στα επετειακά δρώμενα. «Παρακαλείται θερμά όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει εθελοντικά στο δρώμενο των Μποτσαρείων και στην Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου που φέτος θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Αυγούστου, να δηλώσει τη συμμετοχή του μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022. Για δηλώσεις συμμετοχών και οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2237350024», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του δήμου.

Τα φετινά Μποτσάρεια θα ακολουθήσουν γνωστή -αλλά λίαν επιτυχημένη- «συνταγή», δίχως ιδιαίτερες καινοτομίες και εκπλήξεις, με τον «κορμό» των εκδηλώσεων να βασίζεται στα προηγούμενα (έως και το 2019 και πριν την πανδημία) χρόνια. Το 2023 θα ονομαστεί «Ετος Μάρκου Μπότσαρη» και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ τα Μποτσάρεια θα εμπλουτιστούν σημαντικά, αποτελώντας την κορωνίδα των εορταστικών δρώμενων προς τιμήν του οπλαρχηγού από το Σούλι που σκοτώθηκε 199 χρόνια πριν στον τόπο μας, στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου.  

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ