5 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Το “ελληνικό Ντακάρ” στο Καρπενήσι. Όλα έτοιμα για την έναρξη του διεθνούς αγώνα Hellas Rally Raid 2023 με 350 συμμετοχές (ΦΩΤΟ)

Οι οδηγοί θα προσπαθήσουν να διασχίσουν 1.730 χιλιόμετρα απαιτητικών χωμάτινων διαδρομών στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πριν επιστρέψουν και πάλι στο Καρπενήσι για τον τερματισμό

Ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες Rally Raid, με πληθώρα συμμετοχών από όλο τον κόσμο, λαμβάνει χώρα στο Καρπενήσι. Το Hellas Rally Raid 2023 επιστρέφει σε ευρυτανικά χώματα και υπόσχεται πλούσιο θέαμα και σκληρές δοκιμασίες για ανθρώπους και οχήματα.

Με κέντρο το Καρπενήσι οι 359 συμμετέχοντες του Hellas Rally Raid 2023 θα προσπαθήσουν -μέχρι τις 28/5/23- να διασχίσουν 1.730 χιλιόμετρα απαιτητικών χωμάτινων διαδρομών στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πριν επιστρέψουν και πάλι στο Καρπενήσι για τον τερματισμό. Συνολικά, πάνω από 1.300 άνθρωποι (από 36 χώρες) βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας για το off road rally.

Εδώ και λίγες ημέρες, στον χώρο ξενοδοχείου επί της Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας, γίνονται οι εγγραφές των συμμετεχόντων και οι τεχνικοί έλεγχοι, ενώ η βάση του Hellas Rally Raid 2023 είναι (και φέτος) το Αθλητικό Κέντρο, το οποίο, για τις ανάγκες της διοργάνωσης θα παραμείνει 10 ημέρες κλειστό για χρήση από τους πολίτες.

Εξάλλου, για τις ανάγκες του αγώνα, θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της πόλης του Καρπενησίου. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της αστυνομίας, “αποσκοπώντας (…) στην ακώλυτη πραγματοποίηση της τελετής έναρξης αγώνα “Hellas Rally Raid 2023”, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, αποφασίζουμε την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας παντός οχήματος, από ώρα 19:30΄ έως 23:00΄ σε οδούς της πόλης. Θα παραμείνουν κλειστές οι οδοί Ζηνοπούλου (από τον κόμβο στη θέση Ρίζωμα μέχρι την κεντρική πλατεία Καρπενησίου), Αθ. Καρπενησιώτη (από την διασταύρωση με τις οδούς Γ. Κονδύλη και Αγ. Νικολάου Καρπενησιώτη, μέχρι την κεντρική πλατεία Καρπενησίου) και Κοσμά Αιτωλού (από τη συμβολή της με την οδό Ιερομνήμονος)“.

Από τη διαδικασία των εγγραφών των συμμετεχόντων στο ράλλυ

Σκληρή δοκιμασία

Από το 2011 που πραγματοποιείται ο συγκεκριμένος αγώνας, έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της περιπέτειας και να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη Rally Raid διοργάνωση μετά το θρυλικό Rally Dakar. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αρκετοί επιλέγουν το Hellas Rally Raid ως προπόνηση για το Rally Dakar καθώς αποτελεί και μία σκληρή δοκιμασία πλοήγησης καθώς οι αναβάτες μαθαίνουν τη διαδρομή κάθε ημέρας το προηγούμενο βράδυ.

Όσον αφορά τον φετινό αγώνα, οι 359 συμμετέχοντες χωρίζονται σε 8 κατηγορίες ανάλογα με τον κυβισμό και τον αριθμό των κυλίνδρων του κινητήρα.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

M1 κάτω από 290 κ. εκ.

M2 300 – 390 κ. εκ.

M3 400 – 475 κ. εκ.

M4 480 – 600 κ. εκ.

M5 650 – 750 κ. εκ.

M6 650 – 1300 κ. εκ.     

QUAD   

SSV

Ωστόσο στον φετινό αγώνα θα υπάρχουν συμμετέχοντες οι οποίοι θα αγωνιστούν στις κατηγορίες Rally2 και Tour. H Rally2, έχει λιγότερα χιλιόμετρα διαδρομών και δεδομένα GPS πέρα από το roadbook, έχοντας ως στόχο να δώσει με ασφάλεια στους νέους αγωνιζόμενους μια γεύση από το Hellas Rally Raid. Στην Rally2 μπορούν να μεταφερθούν και οι αναβάτες της Rally εάν για 2 συνεχόμενες ημέρες παρουσιάσουν μέση ταχύτητα μικρότερη από 25 χλμ/ώρα χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος όπως μηχανικά προβλήματα, ατυχήματα, σκασμένα ελαστικά κλπ. Στην Tour από την άλλη οι συμμετέχοντες είναι εκτός συναγωνισμού, ενώ η πλοήγηση γίνεται μέσω GPS. Σημειώνεται ότι ο καθένας μπορεί να εγκαταλείψει μια μέρα και να επανεκκινήσει όσες φορές χρειάζεται χωρίς να αποκλειστεί αλλά με ποινές χρόνου.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα οι αναβάτες των μοτοσυκλετών, των quad και των SXS, θα ξεκινήσουν την αγωνιστική τους Οδύσσεια με τον Πρόλογο των 30 χιλιομέτρων. Τη δεύτερη ημέρα του αγώνα θα χρειαστεί να διανύσουν 320 χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών (Καρπενήσι – Αθανάσιος Διάκος – Καρπενήσι), ενώ την τρίτη ημέρα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπερκεράσουν το εμπόδιο των 280 χιλιομέτρων που τους περιμένουν (Καρπενήσι – Θέρμο – Καρπενήσι). Την τέταρτη ημέρα τα χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών ανεβαίνουν ξανά -340 χιλιόμετρα- (Καρπενήσι – Λίμνη Πλαστήρα), με τους συμμετέχοντες του Hellas Rally Raid 2023 κατά την πέμπτη ημέρα του αγώνα να πρέπει να διασχίσουν 390 χιλιόμετρα διαδρομών (Λίμνη Πλαστήρα – Καρπενήσι). Οι δύο τελευταίες ημέρες του αγώνα περιλαμβάνουν 370 χιλιόμετρα διαδρομών (Καρπενήσι – Σμόκοβο – Καρπενήσι 250χλμ.), (Καρπενήσι – Γαρδίκι – Καρπενήσι 120χλμ.), με τους συμμετέχοντες να επιστρέφουν για τον τερματισμό του Hellas Rally Raid 2023 στο Καρπενήσι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ