29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το “ευχαριστώ” του συλλέκτη Ηλία Μπουμπουρή, με αφορμή την επετειακή εικαστική έκθεση στους Κορυσχάδες

Σε επιστολή που απέστειλε, προς τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, την Αντιδήμαρχο κα Σοφία Ζαλοκώστα, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Σβερώνη, την Ειδική σύμβουλο Δημάρχου Καρπενησίου κα Έλενα Σιαξαμπάνη και τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», ο Ευρυτάνας συλλέκτης και ιστορικός ερευνητής κ. Ηλίας Μπουμπουρής, που διέθεσε τμήμα της συλλογής του ώστε να παρουσιαστεί στην έκθεση «Το ’21 με τον χρωστήρα και τη γραφίδα – Στιγμές της τοπικής μας ιστορίας στις τέχνες και στα γράμματα», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κορυσχάδων, αναφέρει τα εξής:

«Με το πέρας της έκθεσης ‘Το ’21 με τον χρωστήρα και τη γραφίδα – Στιγμές της τοπικής μας ιστορίας στις τέχνες και στα γράμματα’ η οποία διοργανώθηκε στο εμβληματικό Μουσείο των Κορυσχάδων, στο Καρπενήσι, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι εορτασμοί για τα 200 Χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας στον τόπο μας, πρότεινα αμέσως στο Σύλλογο Καρπενησιωτών, να διαθέσω ένα μικρό κομμάτι του συλλεκτικού μου έργου για την Παλιγγενεσία. Πρόταση που έγινε άμεσα αποδεκτή από το Σύλλογο και το Δήμαρχο Καρπενησίου, υλοποιήθηκε με πλάνο και εξαιρετικό συντονισμό και η αίθουσα του Μουσείου των Κορυσχάδων έμοιαζε να είναι βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Ταξίδεψε τους χιλιάδες επισκέπτες στο παρελθόν, στην Ιστορία μας, στον αγώνα για ελευθερία και στους πρωταγωνιστές του, ειδικά στους πρωταγωνιστές του Ιστορικού Ευρυτανικού Γίγνεσθαι.

Η Μνήμη’, γράφει ο Διονύσιος Κόκκινος στη συγκλονιστική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, ‘υπήρξε το μέγα πρώτο κεφάλαιο του νοούντος ανθρώπου δια την κατάκτηση των νέων του δρόμων. Από την ανάγκη της αναπτύξεώς του όπλου τούτου εδημιουργήθη η Ιστορία. Είναι η γνώσις των δοκιμασμένων δυνάμεων ενός λαού και των εκδηλωμένων δυνατοτήτων στα εμπόδια, τις δοκιμασίες και τις κατακτήσεις κατά το πέρασμα των χρόνων. Χωρίς την γνώσιν του παρελθόντος είναι αδύνατον να μετρήσουμε τις δυνάμεις του παρόντος, ούτε να ατενίσουμε προς το μέλλον’, αναφέρει ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Διονύσης Κόκκινος».

«Η έκθεσή μας», σημειώνει ακόμα ο κ. Μπουμπουρής, «τίμησε το ενδοξότερο και σπουδαιότερο γεγονός, τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από το ξέσπασμα της Επανάστασης και επανέφερε στη μνήμη όλων μας, αυτούς, τους αφανείς και επιφανείς, που στο εννιάχρονο επικό αγώνα έδωσαν το αίμα τους και δημιούργησαν το νέο ελληνικό κράτος».

«Τιμή, θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία της έκθεσης, κυρίως στο Δήμαρχο κ. Νίκο Σουλιώτη και στα στελέχη του Δήμου Καρπενησίου και του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, ιδιαίτερα στην Κυρία Παπαϊωάννου καις τον κ. Ευαγγελοδήμο. Συγχαρητήρια επίσης στους χιλιάδες επισκέπτες, ιδιαίτερα στους μαθητές και στους δασκάλους τους, οι οποίοι ενστερνίστηκαν την προσπάθεια όλων μας – παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας – και αγκάλιασαν το κορυφαίο ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός του τόπου μας», αναφέρει ακόμα η επιστολή.

«Ενστερνίζομαι την πρόταση του Συλλόγου Καρπενησιωτών για συνέχεια της συνεργασίας ατόμων και φορέων καθώς όπως επισημαίνεται ‘οι συνέργειες είναι πάντα αυτές που αποδίδουν καρπούς προς όφελος του τόπου μας και των συμπατριωτών μας’. Επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μου προς όλους, το συλλεκτικό υλικό που διέθεσα, αξιοποιήθηκε με αμέριστη γνώση, προσοχή και φροντίδα από τους επιμελητές της έκθεσης, κυρίες Σοφία Ζαλοκώστα και Έλενα Σιαξαμπάνη και είμαι ευγνώμων. Ευχαριστίες επίσης σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, που στήριξαν και πρόβαλαν την κορυφαία αυτή εκδήλωση μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ