27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Καρπενήσι αγαπά και στηρίζει το ερασιτεχνικό θέατρο – 600 θεατές στην τριήμερη παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη προσέλευση και εγκωμιαστικά σχόλια από το κοινό, έπεσε η αυλαία του έργου “Γαμήλιο Εμβατήριο” του Άγγελου Τερζάκη, που ανέβηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου το τριήμερο 26-28 Ιανουαρίου

από την έντυπη έκδοση

Συγκίνησαν, προβλημάτισαν και έστειλαν μηνύματα για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, οι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, που παρουσίασαν στο κοινό της πόλης το “Γαμήλιο Εμβατήριο” του Άγγελου Τερζάκη, χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού αστικού δράματος με συμβολικές προεκτάσεις.

Το ερασιτεχνικό θέατρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μικρές κοινωνίες όπως του Καρπενησίου, αφενός παρέχοντας σε ανθρώπους από διάφορες ηλικίες και επαγγελματικά υπόβαθρα τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, αναπτύσσοντας και συσφίγγοντας σχέσεις και δεσμούς μεταξύ των ηθοποιών και παρέχοντας την ευκαιρία στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική τέχνη, βασικό πολιτιστικό πυλώνα. Αφετέρου, οι θεατρικές παραστάσεις μπορούν (ή μήπως επιβάλλεται;) να αναδείξουν κοινωνικά θέματα, προσφέροντας νέες οπτικές και στέλνοντας ποικίλα μηνύματα. Τα παραπάνω βρήκαν απόλυτη εφαρμογή στην 3ήμερη θεατρική παράσταση “Γαμήλιο Εμβατήριο”, που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, πιστή στο ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό της πρωτεύουσας της Ευρυτανίας.

«Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε»

«Οι τρεις παραστάσεις ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας, που είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Κουραστήκαμε πολύ, γιατί ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο. Ωστόσο, θεωρώ ότι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό πετύχαμε τους στόχους μας και, κυρίως, το απολαύσαμε», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα η Βασιλική Σταμάτη, που για ακόμα μία φορά είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία του έργου. Όπως σημειώνει, έγινε προσπάθεια να προσεγγιστούν και ψυχολογικά οι χαρακτήρες του έργου, το θέμα του οποίου είναι παρμένο από το περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και έχει ως κύρια πρόσωπα μια μάνα χήρα με τέσσερις ανύπαντρες κόρες κι έναν γιο που εργάζεται στην πρωτεύουσα. «Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε, καθώς προσφέραμε στο κοινό μια καλή και ποιοτική παράσταση», προσθέτει.

Το έργο, όπως έγραφε η εφημερίδα στην προαναγγελία της παράστασης, πραγματεύεται τη δύναμη της πατριαρχίας, την ανάγκη για επανάσταση, τον αγώνα που φαίνεται χαμένος εκ των προτέρων, αλλά και τον συμβιβασμό. Η μικρή, συντηρητική κοινωνία, όπου όλοι γνωρίζουν τα πάντα για όλους, η αρνητική στάση έναντι του διαφορετικού, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, αλλά και ο πόθος για ελευθερία, είναι κεντρικά θέματα που διαποτίζουν ολόκληρο το έργο. Η αλήθεια του έργου και τα ανθρώπινα συναισθήματα των ηρώων, δεν άφησαν ασυγκίνητους τους θεατές του Καρπενησίου.

«Τα μηνύματα που θέλαμε να στείλουμε είναι ότι, πρέπει να σεβόμαστε τις επιθυμίες κάθε ανθρώπου, τη διαφορετικότητα του καθενός· ότι δεν μπορούμε να βάζουμε σε καλούπια τις ζωές των άλλων. Το σίγουρο είναι, επίσης, καθώς είναι και σήμερα επίκαιρο δυστυχώς, ότι η γυναίκα ανήκει στον εαυτό της, δεν ανήκει σε κανέναν άντρα και δεν είναι κτήμα κανενός», σχολιάζει η κα Σταμάτη, καταλήγοντας πως τα θετικά σχόλια και τα συγχαρητήρια μηνύματα των απλών πολιτών, αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή για τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας. «Είναι πολύ σπουδαίο, είναι τονωτικό και σου δημιουργεί τη διάθεση να συνεχίσεις να προσπαθείς», λέει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτιδα.

Έπαιξαν οι: Ρούλα Βαστάκη, Χρήστος Βλάχος, Αγγελική Καώνη, Κοραλία Νούλα, Μαρία Βουτσέλη, Κατερίνα Μανουσοπούλου, Γιάννης Χαλαστάνης, Κώστας Τσιάμης, Κώστας Πάζιος, Βίκυ Σιαμπούλη, Παναγιώτης Στεργιάνης. Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια ήταν της Βασιλικής Σταμάτη.

Η επόμενη θεατρική παράσταση (κωμωδία) του Πολιτιστικού προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάιο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ