23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Καρπενήσι γιορτάζει τον πολιούχο του. Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων – Μουσική στην πλατεία

Με επισημότητα και κατάνυξη, η τοπική Εκκλησία και οι πιστοί ετοιμάζονται να εορτάσουν τον πολιούχο του Καρπενησίου, τον Άγιο νεομάρτυρα Νικόλαο τον Καρπενησιώτη, σήμερα (παραμονή) και αύριο, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου. Τα εν ισχύ περιοριστικά μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού θέτουν περιορισμούς, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το πρόγραμμα

Σήμερα, Τέταρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα θα ψαλεί ο Πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου του Καρπενησίου (πλησίον ταχυδρομείου), χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου.

Αύριο Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου, στις 7.00 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπως κάθε φορά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου, ιερουργούντος του επιχώριου ποιμενάρχη.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Δημοτική Φιλαρμονική θα παιανίσει εν στάσει προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της εικόνας του, για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού. Κέρασμα θα προσφέρει ο Δήμος Καρπενησίου στο προαύλιο του ναού.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου θα συνεχιστούν με την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης, στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, με θέμα: «Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην Εθνική Παλιγγενεσία – 200 χρόνια μετά», στις 11:00 το πρωί. Θα συμπράξουν, το Μουσικό σχολείο Λαμίας, η Χορωδία & Ορχήστρα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου.

Το παράδειγμα του αγίου

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 1657 μ.Χ στο Καρπενήσι. Σύμφωνα με την παράδοση, η οικία του ήταν εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Οι γονείς του, αν και φτωχοί, έδωσαν στο παιδί σωστή ανατροφή και μόρφωση στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όταν ο Νικόλαος έφτασε περίπου στα 15 του χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είχε ανοίξει δικό του μπακάλικο και ζούσε με τα χρήματα που έβγαζε την οικογένειά του.

Ο πατέρας του, προκειμένου να μπορεί ο νεαρός Νικόλαος να επικοινωνεί με τους κατοίκους και τους εμπόρους της περιοχής, αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν «φίλο» του Τούρκο κουρέα, Αγαρηνό στη θρησκεία, για να μάθει να διαβάζει στον γιο του την τουρκική διάλεκτο. Έχοντας όμως μεγάλη ικανότητα και εξυπνάδα, ο μικρός μάθαινε με τόση ευκολία που εκείνος τον ζήλεψε πολύ· για αυτό αγωνίζονταν να βρει τρόπο να εκτουρκίσει τον νέο.

Ο νεαρός Νικόλαος δεν αλλαξοπίστησε, υπερασπίστηκε με γενναιότητα μέχρι τέλος τα πιστεύω του. Δευτέρα ήταν, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672, όταν ο Νικόλαος θα μαρτυρούσε για την πίστη του.

Το λείψανό του ενταφιάστηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας Χάλκης. Αργότερα η κάρα του αγίου μεταφέρθηκε στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ