20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Καρπενήσι γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα! Με χορούς, τραγούδια, αναβίωση εθίμων και σαρακοστιανά εδέσματα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Πώς γιορτάστηκαν τα Κούλουμα στο Καρπενήσι

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας (27/2). Ο Δήμος Καρπενησίου και η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ορεινές Απόκριες 2023”, οργάνωσαν ένα παραδοσιακό γλέντι με χορούς, τραγούδια, αναβίωση εθίμων και σαρακοστιανά εδέσματα και προσκεκλημένους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ντόπιους και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.

10λεπτο βίντεο από τις εκδηλώσεις της Καθ. Δευτέρας στο Καρπενήσι

Με σύμμαχο τον καιρό, τα Κούλουμα περιλάμβαναν χορούς και αναπαράσταση εθίμων (πχ Βλάχικος Γάμος, Κουδουνάδες κ.α.) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας Καρπενησίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», συνοδεία ζωντανής δημοτικής ορχήστρας με τραγουδιστή τον Θοδωρή Μάκκα. Το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας προσέφερε δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα (φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, τουρσί κ.α.), προτού στην πλατεία στηθούν χοροί κυκλωτικοί με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων, που διασκέδασαν μέχρι αργά το μεσημέρι.

«Καθαρά Δευτέρα στο Καρπενήσι! Πιστοί στα έθιμα και τις παραδόσεις γιορτάσαμε τα κούλουμα στην κεντρική μας πλατεία!», αναφέρει για τα Κούλουμα ο Δήμος Καρπενησίου και προσθέτει: «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της “Παναγίας” και της Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων “Μάρκος Μπότσαρης” πρωταγωνίστησαν αναβιώνοντας δρώμενα όπως τον βλάχικο γάμο, τους κουδουνάδες και τα γαϊτανάκια ενώ παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορους τόπους της πατρίδας μας. Σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρθηκαν σε όλους μαγειρεμένα με φροντίδα και μεράκι από το μαγειρείο της Μαθητικής μας Εστίας. Πολλά συγχαρητήρια στους συλλόγους για την σημερινή τους εμφάνιση! Ευχαριστούμε το προσωπικό του Δήμου μας καθώς και τις εργαζόμενες στο μαγειρείο της μαθητικής Εστίας για την πολύτιμη συμβολή τους. Καλή Σαρακοστή!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ