24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Καρπενήσι γνώρισε πτυχές της ιστορίας της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού, με αφορμή το βιβλίο της Λεωνής Π. Θανασούλα (ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Καρπενησίου και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου διοργάνωσαν με επιτυχία την παρουσίαση του βιβλίου: «Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού – Μια βικτωριανή βιβλιοθήκη της Διασποράς στον ελληνικό χώρο», της Λεωνής Π. Θανασούλα (εκδόσεις «Μίλητος»), τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, στις 19:30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης.

Οι σταγόνες βροχής που έπεφταν στην αρχή της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης δεν πτόησαν κοινό και ομιλητές και έτσι το Καρπενήσι ήρθε σε επαφή με γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού, που συμπλήρωσε 140 έτη «ζωής» (1881-2021) και πλέον περνά στη νέα εποχή.

Για το βιβλίο μίλησαν, με τρόπο εύγλωττο και απτό, οι κ.κ.: Βασιλική Λάππα, εκπαιδευτικός, Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος, θεολόγος-συγγραφέας, Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος-παλαιογράφος, καθώς και η συγγραφέας. Παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Σβερώνης κ.α.

Η ευρυτανική βιβλιογραφία εμπλουτίστηκε με ένα πόνημα μεγάλης αξίας, που ρίχνει φως στην πολυκύμαντη ιστορία της Βιβλιοθήκης από το βικτωριανό Λονδίνο έως σήμερα, και περιλαμβάνει αναλυτική αναγραφή των τίτλων των βιβλίων, την πρώτη από το 1945, στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξής της, ενώ εξετάζει τη σύγχρονη μουσειακή ιδιότητα και την πολιτισμική αξία ως ιστορικής βιβλιοθήκης όπως η Αγαθίδειος. Εμμέσως βιογραφεί τον κτήτορά της και τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη λειτουργία της, ενισχύοντας την τοπική αλλά και ευρύτερη κοινοτική μνήμη.

Ψηφίδα-ψηφίδα, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές

«Η σημερινή έκδοση», είπε στην ομιλία της η συγγραφέας, «αποτελεί προοίμιο της βιογραφίας του Αναστασίου Αγαθίδη και μία δική μας, σύγχρονη αυτοϊστόρηση. Ποιοι είμαστε; Ποια ήταν τα ήθη μας σε τούτον τον δύσκολο τόπο; Τι μας διαμόρφωσε; Τι διατηρούμε από την ταυτότητά μας και πώς συνεχίζουμε την ιστορία μας; Ο πολιτισμός των βιβλίων αφορά και θα αφορά λίγους ή οφείλει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες; Πόσο θα ταυτίζονται πολιτισμικά οι απόγονοί μας με έναν ευεργέτη σαν τον Αγαθίδη;».

«Αυτά και άλλα ερωτήματα εγείρει η έκδοση ετούτη, η οποία δημιουργήθηκε με όρους ορεινής αυτάρκειας, ψηφίδα-ψηφίδα από τις ελάχιστες πληροφορίες που οικονομήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξουν ένα σύνολο, ένα καλοφτιαγμένο χρήσιμο εργαλείο που θα περάσει σε επόμενες γενιές», εξήγησε και ανέλυσε τα περιεχόμενα και τις θεματικές του βιβλίου.

Σκοπός της έκδοσης, σημείωσε, ήταν η διάσωση αρχειακού υλικού, ο εμπλουτισμός της ιστορίας των βιβλιοθηκών με επιστημονική τεκμηρίωση, απευθυνόμενη όχι μόνο στους ειδικούς ερευνητές, αλλά και στους βιβλιόφιλους και τον μη ειδικού αναγνώστη. Έτσι, με εύληπτο τρόπο, μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τι υπάρχει στη βιβλιοθήκη αυτή, ποια είναι τα παλαιότερα βιβλία, ποια τα σημαντικότερα ή σπανιότερα. Επίσης, για πρώτη φορά δημοσιεύονται οι χειρόγραφες σημειώσεις του δασκάλου Αγαθίδη, όπως σώζονται στα αρχεία της βιβλιοθήκης, από τις οποίες αντλούνται πληροφορίες για τον περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων του. Επελέγη φωτογραφικό υλικό το οποίο πλαισιώνει τόσο πληροφοριακά όσο και αισθητικά την έκδοση, ούτως ώστε να μην αποτελεί μία μακρά λίστα πληροφοριών, αλλά μία κατάδυση στον βιβλιακό κόσμο ενός βικτωριανού, μέσα από περίτεχνα χαρακτικά, καλλιτεχνικές επενδύσεις και φωτογραφικές ατμοσφαιρικές συνθέσεις.

Σημαντική ήταν και η αναφορά της στην ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του ιστορικού, αρχειακού υλικού. «Η μεγάλη πρόκληση τη στιγμή που μιλάμε», υπογράμμισε, «είναι η συντήρηση των βιβλίων τα οποία κινδυνεύουν από την υγρασία και τον χρόνο και με μαθηματική ακρίβεια θα χαθούν. Ως υπεύθυνοι του πολιτιστικού φορέα Ελληνικό Σχολείο Προυσού με τον κ. Τσελίκα, θα υποβάλουμε πρόταση συνεργασίας στον Δήμο Καρπενησίου σε συνεννόηση με την τοπική κοινότητα, ώστε να συλλεχθούν πόροι για την αποκατάσταση των βιβλίων και του κτιρίου και τη σταδιακή μετατροπή της βιβλιοθήκης σε επισκέψιμο και λειτουργικό μουσείο, το οποίο θα αποφέρει έσοδα στους δύο φορείς, καθώς έχει σημαντική δυναμικότητα όταν είναι σε λειτουργία».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ