19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Κερασοχώρι Αγράφων τιμά αύριο, Κυριακή 13/6, τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή – Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Με μια λιτή -και λόγω της πανδημίας- εκδήλωση, ο Δήμος Αγράφων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασοβιτών «Το Καραούλι», θα τιμήσουν, την Κυριακή 13 Ιουνίου, τον αρματολό Κώστα Βελή, διακόσια χρόνια (1821-2021) μετά την κήρυξη της Επανάστασης στην Ευρυτανία.

Ο επετειακός εορτασμός θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, στο Κερασοχώρι, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκη, και την Ιωάννα Σβερώνη, εκ μέρους του τοπικού συλλόγου, προτού ο Δημ. Γκαρσιούδης εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Στην έδρα του δ. Αγράφων θα βρεθεί και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, θα παραστεί σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, προς τιμήν του Ευρυτάνα αρματολού, Κώστα Βελή.

Η δράση του

Ήταν 10 Μάη του 1821 όταν ο Βελής κήρυττε την επανάσταση στην Ευρυτανία. Με σχετική προκήρυξη και δίπλα στους Σταμούλη Γάτσο, Χρ. Σουλιώτη, Γιάννη Μπρούσκα, Γιολδασαίους κ.α. απευθύνει προσκλητήριο για αγώνα κατά των κατακτητών.

Στην προκήρυξη που υπέγραψε στο Κεράσοβο αναφέρονταν τα εξής:

«Αδελφοί, ήρθεν η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα από την τυραννίαν την τουρκικήν. Λοιπόν, άμα λάβητε το παρόν, να πάρετε τα άρματά σας και να έλθητε όπου σας προσμένω εδώ εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας προσμένει περισσότερον. Να είμεθα έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την Πατρίδα».

Ο Κώστας Βελής δεν πρόκαμε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του αγώνα, αφού «έφυγε» νωρίς. Προσπάθησε να απελευθερώσει το Καρπενήσι και συμμετείχε σε μάχες στη Θεσσαλία και αλλού. Σε μία απ’ αυτές, κοντά στη Ρεντίνα, ο Δράμαλης με πολλαπλάσιες δυνάμεις νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821συνέλαβε τον Βελή. Μεταφέρθηκε στην Πόλη, βασανίστηκε και θανατώθηκε, δίνοντας και τη ζωή του υπέρ της πατρίδας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ