25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το ΚΙΝΑΛ εκλέγει αρχηγό. Την Κυριακή ο β’ γύρος ανάμεσα σε Ανδρουλάκη & Παπανδρέου – Το κλίμα στην Ευρυτανία

Ο μηχανισμός του Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή του β’ γύρου της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου. Την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021, τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης θα κληθούν να ψηφίσουν ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Κρητικός ευρωβουλευτής φαντάζει ισχυρό φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Στον α’ γύρο, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, εξασφάλισε διαφορά σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Γιώργου Παπανδρέου (36,88% με 27,97%).

Καταγγελίες Παπανδρέου

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους λίγα 24ωρα πριν στηθούν ξανά οι κάλπες. Ο κ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) επικαλούμενος καταγγελίες ότι σε κάποιες κάλπες του α’ γύρου διαπιστώθηκε πως οι ψήφοι ήταν περισσότερες από τους ψηφοφόρους. «Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα ότι δεν επιτρέψει «σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης» έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον απόηχο των καταγγελιών του Γιώργου Παπανδρέου για το αδιάβλητο του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ρόδο, ο 42χρονος πολιτικός ανέφερε ότι «πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών”, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου».

Θέση για το ζήτημα πήρε και το αρμόδιο για τις εκλογές, εσωκομματικό όργανο του ΚΙΝΑΛ: «Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους. Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Στην Ευρυτανία

Για τη δεύτερη Κυριακή της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού, προετοιμάζονται τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην Ευρυτανία. Σε τοπικό επίπεδο θα λειτουργήσουν (όπως και στις 5/12) δύο εκλογικά κέντρα, σε Καρπενήσι (Δήμος Καρπενησίου) και Παλαιοκατούνα (Δήμος Αγράφων).

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε επίπεδο επικράτειας, στην Ευρυτανία νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 203 σταυρούς και ποσοστό 38,23% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, που συγκέντρωσε 158 ψήφους, ήτοι ποσοστό 29,76%. Παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί στους κόλπους των υποστηρικτών του (και) στην Ευρυτανία, ο Ανδρέας Λοβέρδος περιορίστηκε στην τρίτη θέση, λαμβάνοντας 127 σταυρούς και ποσοστό 23,92%.

Ενόψει του β’ γύρου επιχειρείται συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο υποψηφίων, με την παράμετρο της συμμετοχής να διαδραματίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, εκτιμούν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως και το προς τα πού θα κινηθούν όσοι ψήφισαν Λοβέρδο ή κάποιον από τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς, μια «δεξαμενή» 170 ψήφων.

Για να ψηφίσουν στον β’ γύρο, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν ξανά το ποσό των 3€. Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου την Κυριακή 12/12, έχουν μόνον όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ