24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το ΚΙΠΕ ταξιδεύει σε όλη την Ευρυτανία, για 4η χρονιά. Σε εξέλιξη το Museums Summer Camp, αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων (ΦΩΤΟ)

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού-Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο της ΠΕ Ευρυτανίας για 4η συνεχόμενη χρονιά ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ευρυτανία και διοργανώνει 88 πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μαθητές και ενήλικες. Οι δράσεις του Museums Summer Camp 2022 είναι αφιερωμένες στις Σχολές του Γένους που λειτούργησαν στην Ευρυτανία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την περιοδική έκθεση «Οι Σχολές του Γένους στην Ευρυτανία»,  διαδραστικές ψηφιακές παραγωγές επαυξημένης πραγματικότητας (VR) με σημαντικούς ναούς, καλλιτεχνικά εργαστήρια ψηφιδωτού, μακέτας, γλυπτικής.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του στον Δήμο Αγράφων (ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση), συμμετείχε στις δράσεις που έγιναν τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, σε Λεπιανά, Ραπτόπουλο, Βαλαώρα και Γρανίτσα. Το μουσειακό καμπ συνεχίστηκε την Τετάρτη 20/7/22, με εκδηλώσεις σε Δομνίστα, Κρίκελλο, Άγιο Νικόλαο και Κλαυσί, ενώ την Πέμπτη (21/7) το ΚΙΠΕ ταξίδεψε σε Δυτική και Ανατολική Φραγκίστα, Παλαιοκατούνα και Κρέντη.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του Museums Summer Camp 2022

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός δήλωσε για τις δράσεις: «Οι φετινές καλοκαιρινές γιορτές μουσείων το καθιερωμένο, πλέον, αφού γίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ‘Museums Summer Camp’ είναι αφιερωμένο στις μεγάλες του Γένους Σχολές που λειτουργούσαν στην Ευρυτανία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της γλώσσας μας, της θρησκείας μας, των παραδόσεων μας, των εθίμων μας, και εν τέλει της Εθνικής μας Ταυτότητας (…)». «Αποτελεί λοιπόν βαθιά μας πεποίθηση», σημειώνει ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι η καλή γνώση της ιστορίας μας, η καλή γνώση του παρελθόντος μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του παρόντος και ικανή συνθήκη για τον σχεδιασμό του μέλλοντος».

Και συνεχίζει στο μήνυμά του: «Νιώθοντας λοιπόν την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες και τους επισκέπτες του νομού μας, προχωράμε και φέτος στην διοργάνωση μικρών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε 88 τοπικές κοινότητες και στο Καρπενήσι, με μουσειακό, ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Μέσω του διαδραστικού μας μουσείου, του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), αναδεικνύουμε με πρωτότυπες δράσεις την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και το παρελθόν, μεταφέρουμε διδάγματα στο παρόν και το κυριότερο δημιουργούμε προοπτική για το αύριο. Σας προσκαλούμε, λοιπόν με τον Περιφερειάρχη μας, να γίνετε συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας, και να συμμετέχετε στις ξεχωριστές μουσειακές εμπειρίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις μας για το ΙΣΤΟΡΙΚΟ παρελθόν της Ευρυτανίας μας!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ