Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Μαζί για τον Συνάνθρωπο», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Αρμός», διοργανώνει την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευρυτάνα λογοτέχνη, συγγραφέα και ποιητή Πάνου Νιαβή με τίτλο «Το μαύρο γάλα της ήττας», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η φιλόλογος Ροδοθέα Καρφή και ο γεωλόγος-ερευνητής της τοπικής ιστορίας Γιάννης Δημητρίου, οι οποίοι θα προσεγγίσουν το έργο τόσο από τη λογοτεχνική όσο και από τη ιστορικοκοινωνική του διάσταση. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Μανουσοπούλου, δίνοντας σκηνική φωνή στον λόγο του συγγραφέα, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει ο ίδιος ο Πάνος Νιαβής, καταθέτοντας τη δική του ματιά για τη γένεση και το περιεχόμενο του έργου.
«Το μαύρο γάλα της ήττας» αποτελεί, «μια λεπτομερή απολογία ενός τρισυπόστατου ανθρώπου με τρεις ζωές γεμάτες λάθη και πυρπολημένα όνειρα». Πρόκειται για ένα έργο που κινείται στα όρια της μνήμης, της ιστορίας και της προσωπικής εξομολόγησης, επιχειρώντας να φωτίσει τις αποσιωπημένες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας, εκεί όπου οι ιδεολογίες, οι ήττες και οι ενοχές συναντούν την ανάγκη για αυτογνωσία.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο συγγραφέας από τον Μάραθο Ευρυτανίας περιγράφει με έντονα ποιητικό λόγο τη διαδικασία της γραφής ως μια επίπονη και καθαρτήρια πορεία, όπου οι «γραμμένες σκιές, ενοχές, δόξες και απογοητεύσεις» αποκτούν μορφή και υπόσταση πάνω στο χαρτί. Ο κεντρικός ήρωας, ο Γίας ή Σέτος ή Λιόσκα, ένας «τρισυπόστατος νεκρός άνδρας της Δασιάς», επιστρέφει ως αφηγητής για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία, σε ένα χειρόγραφο όπου ο χρόνος και τα γεγονότα φιλτράρονται μέσα από τον υποκειμενισμό του γραφιά, μετατρέποντας τη μνήμη σε αφήγηση και την ήττα σε λόγο.












