24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το μουσικά πλούσιο καλοκαίρι της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής & Παραδοσιακών οργάνων (vid)

Πλούσια ήταν η «σοδειά» της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών οργάνων (ή πιο σύντομα «Ορειψάλτες») της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου το φετινό καλοκαίρι καθώς συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων. Οι «Ορειψάλτες» συνεργάστηκαν άρτια με το Μουσικό Σχολείο Λαμίας και το σύνολο «Ταμπουρόβιοι» υπό τη διεύθυνση του καθηγητή τους κ. Ηλιόπουλου Αναστάσιου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην ημερίδα-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή «Ήμουν κι εγώ εκεί…» το Σάββατο 18 Ιουνίου, πρόγραμμα που παρουσίασαν με παραλλαγές και στο 25ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου «Antonio Vivaldi» την Κυριακή 3 Ιουλίου.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, μνήμη του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου Καρπενησιώτη, παρουσίασαν στο Συνεδριακό Κέντρο την μουσική εκδήλωση «Σμύρνη, πατρίδα μου γλυκειά… σ’΄ Ανατολή και Δύση». Στο ταξίδι τους αυτό τους συνόδεψε η Έλενα Χρυσικού, κόρη του παπα-Θωμά από την Φραγκίστα, πρωτοπρεσβυτέρου του Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Αιόλου.

Παράλληλα, την Κυριακή 31 Ιουλίου παρουσιάστηκε μουσικο-θεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Αθανάσιο Καρπενησιώτη. Στον Άγιο Ανδρέα, χωριό του ήρωα, τιμήθηκαν και φωτίστηκαν μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα, δανεισμένα από το ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Δημήτρη Ευαγγελοδήμου, οι άγνωστοι σύντροφοι και συναγωνιστές του.

Μαζί με τα τραγούδια που συνδέονταν με τον τόπο καταγωγής των συναγωνιστών του ήρωα, ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση και πρωτότυπη σύνθεση σε μουσική και στίχους της Πέλιας Πανοπούλου, μαθήτριας του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, εμπνευσμένη από αντίστοιχο ποίημα της Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, προϊσταμένης των ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας, που είχε και την επιμέλεια της επεξεργασίας των αρχικών κειμένων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ