19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το παιδικό βιβλίο στα σχολεία. Ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου και συζήτησε με τα παιδιά (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, ο συγγραφέας και φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής επισκέφθηκε το 1ο Δ.Σ. Καρπενησίου και συνομίλησε με τα παιδιά για τον μαγικό κόσμο των βιβλίων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο. Την Παρασκευή 7/4, το 1ο δημοτικό επισκέφθηκε ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Διονύσης Λεϊμονής.

Ο συγγραφέας απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τη ζωή του, το έργο του και τον τρόπο συγγραφής ενός βιβλίου. Τα ενθάρρυνε να ασχολούνται με τη λογοτεχνία, να διαβάζουν βιβλία και να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Στη συνέχεια μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο συζήτησαν κάποια από τα έργα του. Πρώτα τον “Θαλασσοσφυριχτή”, μια περιπέτεια που εξελίσσεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στη συνέχεια “Το παιδί με τη φουστανέλα”, ένα συγκινητικό και λυρικό μυθιστόρημα που συνδυάζει την αναπηρία με ένα ηρωικό γεγονός και τέλος, τη “Στραβοκώσταινα”, το έργο του Εφταλιώτη που προσπαθεί να το κάνει πιο προσιτό στις πιο μικρές ηλικίες.

«Να δώσουμε το ερέθισμα στα παιδιά»

«Προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για τη λογοτεχνία και κυρίως την παιδική, γιατί έτσι μπαίνουν καλύτερες βάσεις ώστε να έχουμε καλούς ενήλικες αναγνώστες στο μέλλον», δήλωσε ο Δ. Λεϊμονής στα Ευρυτανικά Νέα, τονίζοντας ότι συχνά, φτάνει μόνο η αφορμή ώστε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον κόσμο των βιβλίων. «Η παιδική λογοτεχνία», πρόσθεσε ο συγγραφέας, «προσπαθεί να εξάψει τη φαντασία και δημιουργικότητα των παιδιών· ένα βιβλίο δεν τελειώνει όταν ολοκληρώνεται η ιστορία, αλλά τότε αρχίζει η μετ-ανάγνωση, αυτή η μαγική διαδικασία κατά την οποία τα παιδιά θα νιώσουν την ανάγκη να δημιουργήσουν, να ζωγραφίσουν, να γράψουν τα δικά τους κείμενα, να βιώσουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο, να την οικειοποιηθούν ή και να την αλλάξουν».

Πρέπει, επισημαίνει ο συγγραφέας, το παιδί να μην συνδέσει την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου με μια αναγκαστική διαδικασία. «Η παιδική λογοτεχνία είναι απόλαυση και χαρά, αν αυτό το νιώσουν τα παιδιά, νομίζω θα έχουμε πολύ καλούς αναγνώστες στο μέλλον». Η υπερπληθώρα παιδικών βιβλίων σήμερα ενέχει και κινδύνους, τονίζει ο συγγραφέας και φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής, εξηγώντας τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο γονέων και δασκάλων στην επιλογή των βιβλίων που θα δώσουν προς ανάγνωση στα παιδιά. Το μυστικό για τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου, καταλήγει, είναι ο συγγραφέας να νιώσει ξανά παιδί και να αντιληφθεί τη διαδικασία ως απόλαυση, χαρά και παιχνίδι, προσθέτοντας την απαραίτητη ωριμότητα των δικών του αναγνωστικών εμπειριών.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ