29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τιμά την Ελένη Τοπαλούδη – Καθηλωτικός ο πατέρας της

«Να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα» ζήτησε ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της φοιτήτριας που βιάστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, τον Νοέμβριο του 2018, στη διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη της κόρης του, που διοργάνωσε σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ το πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη δεσμεύθηκε ότι το πανεπιστήμιο θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις για να σταματήσουν κακοποιητικές, δολοφονικές συμπεριφορές, αναφέρθηκε στην καταδυναστευτική πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας για το ρόλο της γυναίκας και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη σε αίθουσα του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, στη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας του.

Καθηλωτικός ήταν ο Γιάννης Τοπαλούδης που αναφέρθηκε στην πορεία της Ελένης μέχρι το μοιραίο βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2018 που κόπηκε το νήμα της ζωής της, στο ταξίδι του στη Ρόδο για να μαζέψει τα πράγματα της και να παραλάβει το σώμα της και σε όσα βιώνει έκτοτε ο ίδιος και η σύζυγος του.

Αναφέρθηκε στον βιασμό που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι είχε υποστεί η Ελένη το 2017, σε κυκλώματα που δρουν στη Ρόδο και σε άλλα τουριστικά μέρη και στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να μην σιωπούν σε παραβατικές ή εγκληματικές συμπεριφορές γιατί ουσιαστικά προσφέρουν κάλυψη στους θύτες. «Η σιωπή πολλαπλασιάζει την εγκληματικότητα» είπε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ζήτησε οι ποινές των ισοβίων να είναι πραγματικές. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την πλευρά του πανεπιστημίου: «Να αγκαλιάζετε τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην 24χρονη Γεωργία από τη Θεσσαλονίκη που κατήγγειλε τον βιασμό της το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, λέγοντας ότι ο ίδιος και η σύζυγος του αισθάνθηκαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με το κορίτσι που έχει χάσει τους γονείς της και να την στηρίξουν με το να γίνουν οι ψυχικοί γονείς της.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα» κατέληξε ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Μίλησαν η Κατερίνα Φραντζή πρόεδρος τμήματος μεσογειακών σπουδών και ο Κυριάκος Ζερβουδάκης, πρόεδρος διοικητικού προσωπικού, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η έρευνα για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα από την Στέλλα Μαρίνα Καταρούνα μεταπτυχιακή φοιτήτρια και την Αθανασία Κοντοχρήστου υποψήφια διδακτόρισσα, μέλος της επιτροπής ισότητας των φύλων.
Η εκδήλωση την οποία συντόνισε η Βενετία Καντσα, πρόεδρος της επιτροπής ισότητας των φύλων, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του τραγουδιού του Κωνσταντίνου Γερμανού «μαύρο τριαντάφυλλο», στο οποίο συμμετέχει και η Ελένη Δήμου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ