19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Παρίσι ενώνεται με άλλες γαλλικές πόλεις στο τηλεοπτικό μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Παρίσι ενώθηκε με πολλές γαλλικές πόλεις ανακοινώνοντας ότι δεν θα προβάλουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε δημόσιους χώρους ή δεν θα δημιουργήσουν «ζώνες φιλάθλων» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στη διοργανώτρια χώρα, το Κατάρ.

Οι κινήσεις για μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού της διοργάνωσης τον επόμενο μήνα έρχονται μετά από αυτό που έχει περιγραφεί ως «κίνημα συνείδησης της τελευταίας στιγμής» από τις δημόσιες αρχές.

Οι τοπικές αρχές στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, τη Ρεμς, τη Νανσί, το Ροντέ και την πρωτεύουσα ανακοίνωσαν ότι δεν θα εγκαταστήσουν γιγάντιες οθόνες τηλεόρασης όπως στο παρελθόν για τη μετάδοση αγώνων.

«Αυτή η διοργάνωση σταδιακά μετατράπηκε σε ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή, ασύμβατη με τις αξίες που θέλουμε να μεταδίδονται μέσω του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Benoît Payan, δήμαρχος της Μασσαλίας και επικεφαλής ενός αριστερού και περιβαλλοντικού συνασπισμού.

Στη Λιλ, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τη μη μετάδοση αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος της πόλης, Martine Aubry, είπε ότι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ ήταν «μια ανοησία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό».

Στο Παρίσι, ο Πιερ Ραμπαντάν, πρώην Γάλλος διεθνής ράγκμπι και αναπληρωτής αρμόδιος για τον αθλητισμό στο δημαρχείο, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα» εγκατάστασης fan zones. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), ανήκει στον Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, εμίρη του Κατάρ από το 2011

Το Στρασβούργο αποφάσισε επίσης να μην προβάλει το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Είναι αδύνατο να μην εισακούσουμε τις πολυάριθμες ειδοποιήσεις από ΜΚΟ που καταγγέλλουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση μεταναστών εργαζομένων. Χιλιάδες ξένοι εργάτες έχουν πεθάνει στα εργοτάξια, είναι ανυπόφορο», δήλωσε στο 20 Minutes η οικολόγος δήμαρχος της πόλης, Jeanne Barseghian.

«Το Στρασβούργο, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορεί να συγχωρήσει αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις, δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Pierre Hurmic, ο οικολόγος δήμαρχος του Μπορντό, είπε ότι η προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η δημιουργία fan zones θα κάνουν την πόλη «συνεργό σε αυτό το αθλητικό γεγονός που αντιπροσωπεύει όλες τις ανθρωπιστικές, οικολογικές και αθλητικές παρεκκλίσεις».

Ο Ερίκ Καντονά, πρώην Γάλλος διεθνής και ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επίσης μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Δεν θα παρακολουθήσω ούτε έναν αγώνα αυτού του Μουντιάλ. Αυτό θα μου κοστίσει γιατί από παιδί ήταν ένα γεγονός που αγαπώ, που ανυπομονώ και που παρακολουθώ με πάθος. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχει νόημα. Το μόνο νόημα αυτής της εκδήλωσης, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι τα χρήματα», έγραψε.

Σε ανακοίνωσή της στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απάντησε στην κριτική για την «εκκωφαντική σιωπή» της σχετικά με την καταναγκαστική εργασία και τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων σε χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Το να πάρεις μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν σημαίνει να κλείνεις τα μάτια και να υποστηρίζεις (κατάχρηση)», έγραψε. Το FFF ισχυρίστηκε ότι «εφάρμοσε διάφορα μέτρα επαλήθευσης σχετικά με τον σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή σεβαστών συνθηκών εργασίας στο στρατόπεδο βάσης της γαλλικής ομάδας» στο Κατάρ.

Το FFF πιστεύει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο έφερε πρόοδο στο Κατάρ. «Ακόμη και αν η πραγματικότητα στα γήπεδα που κατασκευάστηκαν δεν είναι τέλεια, αυτή η πρόοδος είναι αναμφισβήτητη και θετική», ανέφερε.

Ο Laurent Bodin, συγγραφέας για την εφημερίδα L’Alsace, έγραψε: «Η έκκληση για μποϊκοτάζ είναι θεμιτή… αλλά είναι λίγο αργά». Και πρόσθεσε: «Τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Όσοι ζητούν να απενεργοποιηθούν οι οθόνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να σταματήσουν να παρακολουθούν τα νέα της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία χρηματοδοτείται από το Κατάρ, και πολλών άλλων συλλόγων για τους οποίους η κρατική αεροπορική εταιρεία Qatar Airways είναι μεγάλος χορηγός. Η ζημιά έγινε επειδή η διοργάνωση θα γίνει».

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ