19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Πυροσβεστικό Σώμα τίμησε τον Ευρυτάνα γλύπτη, Σπύρο Ντασιώτη, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης “Eργα Ζωής” (vid)

Βράβευση Ευρυτάνα στην εικαστική έκθεση με έργα πυροσβεστών, «ΕΡΓΑ ΖΩΗΣ»

από την έντυπη έκδοση

Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η έκθεση “Εργα Ζωής”, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των «Τριών Παίδων εν Καμίνω»

Η έκθεση διήρκησε τρεις ημέρες (15-17/12) και φιλοξένησε εικαστικά έργα πυροσβεστών που προσπαθούν να αποτυπώσουν τις μάχες που δίνουν στο πεδίο αποτελώντας ουσιαστικά μία κατάθεση ψυχής για την καθημερινότητα που βιώνουν.

«Κατάθεση ψυχής» χαρακτήρισε την έκθεση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την περηφάνια του για το Πυροσβεστικό Σώμα και τα συγχαρητήριά του σε όσους συμμετείχαν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που το ζωγραφικό του έργο «Αετός» φιλοξενείται επίσης στην έκθεση, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους συμμετέχοντες σημείωσε: «Ο πυροσβέστης που πολεμάει την ημέρα και την νύχτα με τη φωτιά και το νερό, βρίσκει το χρόνο να ηρεμήσει μέσω της τέχνης. Χαίρομαι που βλέπω τέτοια καλλιτεχνήματα αλλά και που είμαι ανάμεσά σας».

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων ο Ευρυτάνας γλύπτης και εργαζόμενος σε δασική υπηρεσία, Σπύρος Ντασιώτης, αφού παρέδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα έργο που δημιούργησε από τους καμένους κορμούς δέντρων της Πάρνηθας ύστερα από την φωτιά του 2007, του απονεμήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα τιμητική πλακέτα. «Προσπάθησα να αποτυπώσω την τραγωδία , να την βλέπουν οι άνθρωποι ώστε να μην ξανασυμβεί. Στόχος ήταν η μνήμη, δηλαδή να βλέπουν και να μην ξεχάσουν τι σημαίνει καταστροφή», σημείωσε ο κ. Ντασιώτης, στέλνοντας το μήνυμα ότι μετά από κάθε καταστροφή έρχεται η αναγέννηση.

Ο Σπ. Ντασιώτης γεννήθηκε το 1967 στην Πρασιά Ευρυτανίας και μεγάλωσε στην Αλίαρτο. Τα ασυνήθιστα σχήματα, όπως και η πλαστικότητα τον εντυπωσίαζαν από παιδί. Νωρίς είχε μέσα του (τότε ακόμη αδιαμόρφωτη) μια επιθυμία να δημιουργήσει κάποιο είδος μορφών. Έφτιαχνε μικροκατασκευές και σχεδίαζε από υλικά όπως πέτρα, γύψο κλπ. Δημιουργεί κυριολεκτικά τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, τους προβληματισμούς του σε πηλό, ξύλο, μάρμαρο και πέτρα. Στο επίκεντρο της δημιουργίας του βρίσκεται ως σημείο αναφοράς η ανθρώπινη μορφή και γενικότερα ο άνθρωπος και η θέση του στο φυσικό περιβάλλον, οι αντιδράσεις και τα πάθη του.

Το πιο γνωστό και χαρακτηριστικό του έργο είναι το «Πάρκο των Ψυχών» στην Πάρνηθα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ