Εγκαινιάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, μετά την περάτωση των εργασιών αναβάθμισης και εμπλουτισμού του αρχειακού υλικού και την παράδοση του έργου στον Δήμο Καρπενησίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν το προσεχές Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νο Τασούλα.
Το 2018 είχε υπογραφτεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Ιδρύματος “Πέτρος Κόκκαλης”, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων, που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την εκ βάθρων αναμόρφωση του Μουσείου Κορυσχάδων με σκοπό να φωτίσει γεγονότα της Κατοχής και της Αντίστασης, να διδάξει και να εκπαιδεύσει τις επόμενες γενιές, να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την εθνική μνήμη και να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα μέσα του 2022, ωστόσο παρουσίασαν σημαντική καθυστέρηση, με το μουσείο να παραμένει κλειστό όλο αυτό το διάστημα.
Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, ο Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός, υπάλληλος Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής και εκ των επιμελητών -μαζί με τον Γιάννη Μετζικώφ– της έκθεσης, ξενάγησε στο νέο μουσείο τον Δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, και τους αντιδημάρχους, Σοφία Ζαλοκώστα, Γιάννη Σβερώνη και Παντελή Χαλκιά, παραδίδοντάς το επίσημα στη δημοτική αρχή.
Στο νέο μουσείο, αρχικά ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με χρονολόγιο της περιόδου 1938-1945 και γνωρίζει την Ιστορία του Σχολείου της Κοινότητας Κορυσχάδων. Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Η εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης, Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, Οι εκλογές για το Εθνικό Συμβούλιο, Η «Μάχη της σοδειάς», ΠΕΕΑ και Εθνικό Συμβούλιο: η επόμενη μέρα, Η καθημερινότητα, Έργα του Βάλια Σεμερτζίδη φιλοτεχνημένα στο Βουνό, Βάλιας Σεμερτζίδης (1911-1983): σύντομο βιογραφικό, Σελίδες από την Επιθεώρηση Τέχνης, Τραγούδια από την Εθνική Αντίσταση.
Το εκθεσιακό αφήγημα αξιοποιεί κείμενα, βιβλία, εφημερίδες, αφίσες, φωτογραφίες, καθώς και τρισδιάστατα αντικείμενα, με σκοπό την επισκόπηση σημαντικών στιγμών της Εθνικής Αντίστασης: πορείες αντάρτικων ομάδων και στρατιωτικών σωμάτων κληρικών μέσα στα χιόνια, στιγμιότυπα από εκλογές Εθνοσυμβούλων, στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου και οι γυναίκες, ορκωμοσίες, εκφωνήσεις ομιλιών, αλλά και στιγμές χαλάρωσης, όπως η φωτογραφία της Συλλογής Γιάννη Μαλκογιάννη στην οποία απεικονίζονται να χορεύουν μαζί ο Ναπολέων Ζέρβας, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Κρις Γούντχαουζ και ο Γιώργος Χουλιάρας, λίγο πριν από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, φωτίζουν τις «επίσημες» και «ανεπίσημες» όψεις της Εθνικής Αντίστασης. Ξεχωριστή θέση επέχουν τα σχέδια που ο Βάλιας Σεμερτζίδης φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, τα πρωτότυπα των οποίων έχουν δωρηθεί από την Καλλιρόη Σεμερτζίδη προς τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.