19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το “στοίχημα” της ανόδου των βάσεων στο Τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου. Μονόδρομος η προσέλκυση νέων φοιτητών

από την έντυπη έκδοση

Νέα δεδομένα και όρους θέτει, όσον αφορά το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα το Καρπενήσι, η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων. Η βάση εισαγωγής στο τμήμα του Καρπενησίου θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση και στοίχημα αποτελεί η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Η ΕΒΕ θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Κάθε ίδρυμα θα μπορεί να προσαρμόζει τον μέσο όρο μειώνοντας τον κατά 0,8 ή αυξάνοντας τον στο 1,2.

Προ ολίγων εβδομάδων, η Σύγκλητος του Γ.Π.Α. διαβίβασε στο Υπουργείο Παιδείας σχετική απόφαση που αφορά στον καθορισμό συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, για τα τμήματα που ανήκουν διοικητικά στο Γεωπονικό Παν/μιο.

Για τη Δασολογία Καρπενησίου η ΕΒΕ ορίστηκε στο 0,80. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η βάση εισαγωγής θα… «εκτοξευθεί» πάνω από το 9, την ώρα που πέρυσι είχε κατακρημνιστεί στα 625 μόρια (ιστορικό χαμηλό), καθώς τα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας ανάγκασαν τους υποψηφίους να επιλέξουν τμήματα και σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά, στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11,44 και έτσι, η ΕΒΕ για τη Δασολογία Καρπενησίου θα ανέρχονταν στο 9,15 (11,44 Χ 0,80). Αντίστοιχα, στο 3 επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), ο μέσος όρος των βαθμολογιών ήταν 11,56 και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο Καρπενήσι θα ήταν στο 9,25 (11,56 Χ 0,80).

Πέρυσι το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ έφτασε σχεδόν στο 88% , σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, φέτος όμως, εκτιμάται, ότι η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά, καθώς το ποσοστό εισαγωγής δεν θα ξεπεράσει το 65-66%, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους τρείς θα μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά με τα Περιφερειακά Τμήματα του Γ.Π.Α (όπως η Δασολογία), η Σύγκλητος τονίζει ότι ο καθορισμός της Ε.Β.Ε. στο 0,80 αφορά μόνο το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι τα τμήματα αυτά «…δεν διαθέτουν ακόμα την αυτοδυναμία τους και με την πεποίθηση ότι η διαρκής ενίσχυση τους σε προσωπικό και υποδομές θα έχει ως αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά το ταχύτερο δυνατόν να αποκτήσουν αυτοδυναμία και να εξελιχθούν στρατηγικά έτσι ώστε να δέχονται φοιτητές υψηλών βάσεων εισαγωγής».

Και πράγματι, αυτό αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» για τους ανθρώπους της Δασολογίας Καρπενησίου, να πείσουν ότι στο τμήμα παρέχεται εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με καταρτισμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό, μέσα σε ένα φυσικό εργαστήρι, όπως είναι η Ευρυτανία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το τοπικό τμήμα διοργάνωσε πρόσφατα διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και τις παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα.

Με σημείο αναφοράς, πλέον, το πλαίσιο αγαστής συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου αξίζει να στηριχθεί και να αποτελέσει επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών σε λίγους μήνες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ