25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το όραμα των φίλων αστρονομίας να καταστεί το Καρπενήσι σημείο αναφοράς για την αστροπαρατήρηση πανελλαδικά (vid)

Στα νέα του γραφεία έκοψε πίτα ο Σύλλογος Αστρονομίας “Αρτεμις”, που φιλοδοξεί να καταστήσει το Καρπενήσι προορισμό αστροπαρατήρησης χάρη στις ιδανικές συνθήκες χαμηλής φωτορύπανσης που διαθέτει.

από την έντυπη έκδοση

Ο Σύλλογος Αστρονομίας «Αρτεμις» έκοψε πρόσφατα την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στην έδρα του, σε αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου που έχει παραχωρηθεί προς χρήση από τον δήμο. Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου συναντήθηκαν και πέρασαν ένα όμορφο απόγευμα, ανταλλάσσοντας ευχές αλλά και ιδέες για τις δράσεις της νέας χρονιάς.

Στόχος των ανθρώπων του συλλόγου είναι, σε πρώτη φάση, η δημιουργία αστεροσκοπείου. Η Ευρυτανία διαθέτει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στην Ελλάδα, καθώς η φωτορύπανση είναι σχεδόν μηδενική· καθίσταται λοιπόν αυτομάτως τόπος ιδανικός για την παρατήρηση των πλανητών, των γαλαξιών, των νεφελωμάτων. Σε επόμενο στάδιο, υπάρχει η φιλοδοξία ίδρυσης Κέντρου Αστρονομίας – Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου.

Βίντεο με δηλώσεις

«Το κέντρο αυτό θα είναι ένας ισχυρός πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά παράλληλα και μαθητών-φοιτητών, καθώς θα προβάλει εκπαιδευτικά θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια επάνω στην Αστρονομία, στην Αστροφυσική, στην Παλαιοντολογία, τη Γεωλογία, τη Ρομποτική», είχε πει στα Ευρυτανικά ΝΕΑ για το εγχείρημα, ο πρόεδρος των φίλων της αστρονομίας, Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Σβερώνης, που κέρδισε και το φλουρί. «Ο Δήμος Καρπενησίου θα βρίσκεται στο πλευρό του συλλόγου με την προσδοκία ανάπτυξης και διεύρυνσης της σπουδαίας συνεργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ τους», σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Ο Σύλλογος Αστρονομίας «Αρτεμις» ιδρύθηκε το 2012 και το νυν Δ.Σ (με θητεία έως το 2025) έχει ως εξής; Πρόεδρος ο Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, Αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Ζάρας, Γραμματέας ο Σπυρίδων Μπουλάκος, Ταμίας ο Εμμανουήλ Κοπανάκης και Μέλη οι: Θεοφάνης Σμάνης, Κωνσταντίνος Μπακολίτσας και Κωνσταντίνος Κεχριμπάρης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ