25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τραγωδία στον Όλυμπο, νεκροί από χιονοστιβάδα δύο (2) ορειβάτες, γιατροί στο Νοσοκομείο Λάρισας

Το αγαπημένο τους χόμπι, το ορειβατικό σκι, έμελλε να τους στοιχίσει τη ζωή. Δύο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που είχαν πάει στον Όλυμπο για να χιονοδρομήσουν, καταπλακώθηκαν από μεγάλη χιονοστιβάδα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Ο 49χρονος αναισθησιολόγος Θοδωρής Χατζόπουλος και ο 46χρονος παθολόγος Τηλέμαχος Ζαφειρίδης, βρέθηκαν στο βουνό την Πέμπτη (28/1), για ορειβατικό σκι μαζί με έναν 40χρονο στρατιωτικό γιατρό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ της Λάρισας, οι άτυχοι ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή «Ξερολάκκι», στην κόψη του Ναούμ στον βορειοανατολικό Όλυμπο, όταν τμήμα χιονιού αποκολλήθηκε και παρέσυρε τους τρεις φίλους· ο 40χρονος κατάφερε να βγει από το χιόνι, οι δυο γιατροί όμως δεν τα κατάφεραν.

Τον έναν από τους δύο ορειβάτες εντόπισε αρχικά χωρίς τις αισθήσεις του κάτω από ποσότητες χιονιού, το τρίτο άτομο το οποίο μέσω ασυρμάτου είχε ενημερώσει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε κάτω από το χιόνι και ο δεύτερος ορειβάτης χωρίς τις αισθήσεις του. Περίπου στις 17.00 προσέγγισε στον Όλυμπο Ε/Π Super Puma με τέσσερις εναέριους διασώστες. Στην περιοχή μετέβησαν επίσης επτά πυροσβέστες με 3 οχήματα από την Π.Υ. Ελασσόνας και την Π.Υ. Κατερίνης, καθώς και ΟΟΕΔ της 2ης ΕΜΑΚ, 8ης ΕΜΑΚ με 8 και 11 πυροσβέστες αντίστοιχα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ethnos.gr o Διευθυντής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Ευάγγελος Φαλάρας, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχουμε χιονοστιβάδα είναι πάρα πολλοί. Η χιονοστιβάδα μπορεί να αποκολλήθηκε είτε λόγω του βάρους του χιονιού, είτε εξαιτίας έντονου ήχου από πτώση πέτρας η οποία μπορεί να δημιουργήσει ρήξη κομματιού μεγάλου όγκου χιονιού και στη συνέχεια να παρασύρει και υπόλοιπα τμήματα. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς ξεκίνησε η χιονοστιβάδα. Εγώ εικάζω λόγω του καιρού. Ο καιρός έχει πολλές εναλλαγές από το ζεστό στο κρύο το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να είναι τελείως γυαλιστερό το χιόνι ενώ το φρέσκο κάθεται πάνω και γλιστράει. Η ζέστη δημιούργησε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το χιόνι να γλιστράει εκείνη τη στιγμή επειδή το περιστατικό έγινε τις μεσημεριανές ώρες με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο της αποκόλλησης της χιονοστιβάδας. Προφανώς δημιουργήθηκαν οι συνθήκες πάγου πάνω-κάτω. Είναι σαν να γλιστρούν δύο κομμάτια πάγου μεταξύ τους. Η τριβή, η αντίσταση, είναι μηδαμινή  σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορούν να φύγουν πιο εύκολα μεγάλα κομμάτια χιονιού».

Οι σκιέρ είχαν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας και ο εξοπλισμός τους ήταν αρκετά καλός σύμφωνα με τον κ. Φαλάρα. Η αποκόλληση της χιονοστιβάδας έγινε σύμφωνα με την ΕΜΑΚ από τα 1.950 μέτρα υψόμετρο-ίσως και ψηλότερα- ενώ οι επιχειρήσεις έγιναν στα 1.670 μέτρα. «Πιθανολογείται ότι έπεσαν από  80-100 μέτρα πιο ψηλά υψομετρικά. Ή υπερεκτίμησαν τον εαυτό τους ή υποεκτίμησαν την επικινδυνότητα της περιοχής». 

Μιλώντας στο protothema.gr ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής καταφυγίου και οδηγός βουνού στον Όλυμπο, εξήγησε ότι όταν τα βουνά είναι φορτωμένα με χιόνι καλό είναι ο κόσμος να απέχει από τις δραστηριότητες. «Ενημερώθηκα για το τραγικό συμβάν, γιατί δεν είμαι στον Όλυμπο (…). Η εκτίμησή μου για το τραγικό περιστατικό είναι ότι εκεί που υπάρχει ένα ορειβατικό πέρασμα για σκι, που το λέμε λούκι του Ξερολακίου, θα φόρτωσε πολύ χιόνι και ξεκόλλησαν οι πλαγιές που καταλήγουν στο λούκι -και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Πρέπει ο κόσμος να απέχει από τα βουνά όταν έχει πάρα πολύ χιόνι γιατί είναι απίστευτα επικίνδυνο».

Μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ κ. Απόστολος Κομνός ανέφερε: «Δεν θα χάσει μόνο η Λάρισα δυο εκπληκτικούς γιατρούς και ανθρώπους αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή. Ο Τηλέμαχος ήταν γιατρός του τμήματός μας και ο Θοδωρής με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είχε πάρει απόσπαση στη ΜΕΘ και βοήθησε ένα σωρό κόσμο. Ο Τηλέμαχος ήταν άνθρωπος και γιατρός και έκανε μοναδικά πράγματα. Ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον τομέα ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θεραπείας. Ήταν άξιος γιατρός και άνθρωπος. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει».

(Με στοιχεία από onlarissa.gr, ethnos.gr, protothema.gr)

Φωτογραφία αρχείου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ