23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τρεις νέες ομάδες πληθυσμού θα λάβουν 3η δόση εμβολίου – Όσα ανακοινώθηκαν πριν λίγο

Τρεις νέες ομάδες πληθυσμού που θα δικαιούνται τρίτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια κα Μαρία Θεοδωρίδου. Πρόκειται για τους χρόνια νοσηλευόμενους, άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Όπως είπε, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 έως 6 μήνες και η μείωσή τους, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία.

“Επικράτησε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ειδικά στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, επισήμανε.

Σημείωσε πως η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα. Μία ακόμη κατηγορία είναι όσοι έχουν μειωμένα αντισώματα λόγω ηλικίας και μία τρίτη όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε θετική γνωμοδότηση για τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά για εμβολιασμό είναι τα ηλικιωμένα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τη κ. Θεοδωρίδου, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την covid. Το 59,02% των νοσηλευόμενων είναι άτομα 60 έως 79 ετών, ενώ στην ίδια ομάδα αντιστοιχεί το 48% των θανάτων.

Επικαλούμενη μελέτη από το Ισραήλ, τόνισε πως αυξήθηκε κατά 10 φορές ο δείκτης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση.

(ΠΗΓΗ: iatronet.gr)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ