27 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Τσεπέλοβο – Το αρχοντικό χωριό του Ζαγορίου

Σκαρφαλωμένο μέσα στα βουνά σε ύψος 1.200 μέτρων σε μια πανοραμική τοποθεσία στην οροσειρά της Τύμφης, το Τσεπέλοβο διεκδικεί τον τίτλο ενός από τα ομορφότερα χωριά του Παπίγκου, της Παρωραίας, όπως δικαίως ονομαζόταν από τον Στράβωνα.

Ένα εμπορικό κέντρο από τον 16ο αιώνα, όπου η παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική είναι ορατή σε κάθε κτίριο, στα μονοπάτια του χωριού, τις κατοικίες και τις εκκλησίες. Ο δήμαρχος Δημήτρης Βαγγελής, μιλά με υπερηφάνεια για το χωριό που έχει μακρά ιστορία και συμμετείχε στην μεγάλη εθνική εξέγερση του 1821.

Το μεγαλύτερο σε πληθυσμό από τα Ζαγοροχώρια, αποτελεί προορισμό με πολλές επιλογές για περιπατητές, ποδηλάτες, φυσιολάτρες και καλοφαγάδες, αφού προσφέρει ιδιαίτερες παραδοσιακές γεύσεις.

Ο επισκέπτης θα διασχίσει γέφυρες όπως αυτή του Κονόμου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας, θα κοντοσταθεί στις αυλόπορτες των πετρόχτιστων αρχοντικών με τις καμινάδες κι θα ξεκουραστεί στην πλατεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο.

Στις μοναδικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος περιλαμβάνεται το φαράγγι του Μικρού Βίκου. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρογκόβου, το οποίο ιδρύθηκε το 1028 από την αδελφή του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ’ Αργυρού.

Το Τσεπέλοβο βρίσκεται 51 χλμ. βορείως των Ιωαννίνων και όσοι αναζητήσουν μια εναλλακτική διαδρομή δροσιάς για τις καλοκαιρινές διακοπές υπενθυμίζεται ότι τον δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται τριήµερο πανηγύρι, που θα δικαιώσει την επιλογή τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy