Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. «Ναι» ψήφισε και ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος.
Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Καρπενησίου.
Το απόγευμα της Τετάρτης (16/6), με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το οκτάωρο», εργατικά σωματεία και φορείς ζήτησαν, από την κεντρική πλατεία, την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφιζόταν την ίδια ώρα στη Βουλή.
Το νομοσχέδιό είναι ένα «μεγάλο βήμα μπροστά, που εκσυγχρονίζει σημαντικά το εργατικό δίκαιο και είναι μια παρέμβαση που ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε από στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ακόμα από τη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον σύγχρονο χαρακτήρα του νομοθετήματος, ασκώντας έντονη κριτική στον συνδικαλισμό και τον τρόπο που ασκείται στην χώρα. Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νομοσχέδιο που εκφράζει τις απόψεις του ΣΕΒ εγκαλώντας την κυβέρνηση για μίσος απέναντι σε κάθε συλλογική διαδικασία και την νεολαία. Μάλιστα δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νόμου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας. Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.