19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Υποθαλάσσιοι αισθητήρες στην Επίδαυρο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα

Υποθαλάσσιοι αισθητήρες αναμένεται να τοποθετηθούν στην περιοχή της Επιδαύρου, για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα.

Η τοποθέτησή τους θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος TRIQUETRA. Η πρώτη συνάντηση για την παρουσίαση και εκκίνηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή του δημάρχου Επιδαύρου, Τάσου Χρόνη.
Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες με τα υπουργεία Πολιτισμού και τα Πανεπιστήμιά τους, αλλά και εταιρείες, είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που, θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην πολιτιστική κληρονομιά με στόχο να παραμείνει αναλλοίωτη.
Οι χώρες που συμμετέχουν είναι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ελβετία, Πολωνία και Γερμανία.
Η χρηματοδότηση που έλαβε το πρόγραμμα είναι 4,5 εκ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του 36 μήνες.
Με την ολοκλήρωσή του προγράμματος θα έχουν τοποθετηθεί σένσορες για την άντληση δεδομένων και την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα (σε θάλασσα, λίμνες, ή το νερό από το χιόνι που λιώνει).
Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με δεδομένα που θα λαμβάνονται από δορυφόρους θα καταλήγουν σε μια πλατφόρμα και θα τα επεξεργάζεται αλγόριθμος που θα αναπτυχθεί ώστε να παρακολουθούνται και να μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις τους, αλλά και να καθοδηγεί για μπορούν να προσδιοριστούν οι δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν τα μνημεία από τις αλλοιώσεις.
Οι τρεις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η υποθαλάσσια περιοχή της Επιδαύρου, η Αίγινα και η Βοιωτία.
Η Επίδαυρος ετοιμάζεται την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ