“Φιλία σε κάθε Ηλικία”. Νέο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Στερεάς με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

“Φιλία σε κάθε Ηλικία”. Νέο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Στερεάς με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

Ξεκίνησε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η υλοποίηση προγράμματος για τον περιορισμό της κοινωνικής απομόνωσης στους ηλικιωμένους. Γηράσκει διαρκώς η Στερεά, στην πιο δεινή θέση η Ευρυτανία.

Το πρόγραμμα με τίτλο “Φιλία σε κάθε Ηλικία”, υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Prolepsis και της Δομής “ΓΕΦΥΡΑ” της Περιφέρειας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία σχέσεων φιλίας μέσα από τη διασύνδεση μοναχικών ηλικιωμένων με εθελοντές. Βασίζεται στον εθελοντισμό και λειτουργεί υποστηρικτικά για την κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων. Υλοποιείται ήδη από το 2019 από το Ινστιτούτο Prolepsis σε πολλές περιοχές της χώρας με τη στήριξη του Ιδρυτικού Δωρητή “ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα” και σε συνεργασία με Δήμους, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλους κοινωνικούς εταίρους. Τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Οξύ δημογραφικό πρόβλημα

Στην Ελλάδα, το 22,3% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών (έναντι 6,8% το 1951), ενώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 28,22%. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στην Ευρυτανία, που αποτελεί τον πιο γηρασμένο πληθυσμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγραφαν σε ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα, η μέση ηλικία του μονίμου πληθυσμού του ν. Ευρυτανίας είναι η μεγαλύτερη πανελλαδικά, αγγίζοντας τα 50 έτη: στον δήμο Αγράφων έφθανε τα 53,3 χρόνια και στον δήμο Καρπενησίου τα 46,6. Σε σχετική δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, την 1η Ιανουαρίου 2020, στην Ευρυτανία ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων (old-age dependency ratio), που μετρά το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών, ανερχόταν στο 78,3%· σχεδόν 1 στους 2 κατοίκους της Ευρυτανίας, είναι άνω των 65.

Το πρόγραμμα

Ο πληθυσμός της Ελλάδας όχι μόνο γηράσκει, αλλά ταυτόχρονα απομονώνεται, αφού εκτιμάται ότι περίπου 730.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Εκτός από την υποβάθμιση της ψυχικής υγείας, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Οι εθελοντές του προγράμματος, τονίζεται, θα προσφέρουν στους ωφελούμενους συναισθηματική ενδυνάμωση μέσω τακτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας ή επισκέψεων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το Ινστιτούτο “Prolepsis” υποστηρίζει τους εθελοντές με σειρά εκπαιδεύσεων, καθώς και με συναντήσεις εποπτείας.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Δομή “ΓΕΦΥΡΑ” έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην υλοποίησή του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέσα από στοχευμένες ενέργειες δικτύωσης και διάχυσης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μοναχικοί ηλικιωμένοι.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας, Γιάννη Περγαντά, για τον προγραμματισμό συναντήσεων με στόχο τη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους (Δήμους, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά) σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

«Εμείς, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα στους πολλούς -δυστυχώς- ηλικιωμένους, που απομονώνονται και περιθωριοποιούνται. Παλεύουν με την μοναξιά, με την έλλειψη συγγενών και φίλων, με την έλλειψη επικοινωνίας. Συνεργαζόμαστε με ειδικούς και συγκροτούμε ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Φιλία σε κάθε Ηλικία”, για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία. Και για να πετύχουμε, χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε όλοι», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Σε μία κοινή προσπάθεια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Δομή Γέφυρα και το Ινστιτούτο Prolepsis, στέκονται αλληλέγγυοι προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, που καθημερινά δοκιμάζονται από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση. Ευχαριστούμε και ταυτόχρονα συγχαίρουμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κύριο Σπανό για το έμπρακτο ενδιαφέρον του στην Τρίτη Ηλικία. Καλούμε μέσα από την κοινή αυτή προσπάθεια, εθελοντές και μοναχικά άτομα Τρίτης Ηλικίας, να δημιουργήσουμε μαζί μία αλυσίδα φιλίας και κοινωνικής συνοχής», δήλωσε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού.

Η Δομή “Γέφυρα” και το Ινστιτούτο “Prolepsis” καλούν όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε ως ωφελούμενοι είτε ως εθελοντές να τηλεφωνήσουν στο 2231028725 ή στο 2106255700. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, λειτουργεί πανελλαδικά από το Ινστιτούτο Prolepsis η “Τηλεφωνική γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία” στο 2106101300. Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 11π.μ. έως τις 8μ.μ., είναι ανώνυμη και έχει αστική χρέωση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα filiasekatheilikia.gr ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Κουτελίδα στο 210-6255700 (εσωτ. 119).

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα