4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φλέγκα: “Να μπουν κανόνες στα Airbnb”. Πάνω από 150 καταλύματα στην Ευρυτανία σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων

Την ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου της οικονομίας του διαμοιρασμού, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία να μην αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζει η Σοφία Φλέγκα

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί εν μέρει την πάγια θέση των ξενοδόχων για τον διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο μάλλον δεν ικανοποιούνται τα πάγια αιτήματα ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων.

Αυξάνονται διαρκώς

Στην Ευρυτανία, τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα σε online πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (κατά συντριπτικό ποσοστό στο Airbnb) διαρκώς αυξάνονται και ξεπερνούν, πλέον, τα 150, λέει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Σοφία Φλέγκα. Οι τιμές ξεκινούν από 65 και φθάνουν μέχρι και τα… 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση, προσφέροντας, αντίστοιχα, διαφορετικό επίπεδο παροχών, μέγιστο αριθμό επισκεπτών κ.α. Πολλά εξ αυτών βρίσκονται εντός αστικού ιστού Καρπενησίου, καθώς και στα γύρω χωριά (Κορυσχάδες, Μυρίκη, Άγιος Νικόλαος, Μικρό & Μεγάλο Χωριό κ.α.).

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, προβλέπει ημερήσιο τέλος διαμονής ύψους 1,5 ευρώ σε 170.000 ακίνητα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και επιβολή ΦΠΑ σε όσους ιδιοκτήτες-διαχειριστές διαθέτουν από τρία (3) ακίνητα και πάνω. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θα καθίστανται επιχειρήσεις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και θα υποχρεούνται σε έναρξη, όπως υποχρεούνται ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρισμένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).

«Διαβάσαμε σχετικά δημοσιεύματα για αλλαγές που επίκεινται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τόσο εμείς, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, όσο και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμαρτυρόμαστε εδώ και καιρό για το ισχύον καθεστώς, γιατί η μεταχείριση όσων φιλοξενούν ανθρώπους, όπως και οι υποχρεώσεις αυτών, θα πρέπει να είναι ίδιες», τονίζει η κα Φλέγκα και τονίζει ότι η προωθούμενη ρύθμιση, δεν θα απασχολήσει τους διαχειριστές καταλυμάτων Airbnb στην Ευρυτανία. Στον τόπο μας, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν μέσα από τις πλατφόρμες πάνω από τρία ακίνητα· έτσι, εξαιρούνται από το νέο πλαίσιο επιβολής ΦΠΑ.

«Θεωρώ άδικο το νέο μέτρο για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων, καθώς από το πρώτο δωμάτιο που διαθέτουν, είναι υποχρεωμένοι να συμβαδίζουν με τις πολιτικές του κράτους, να είναι σύννομοι με όσα προβλέπονται για να λειτουργήσει μια τουριστική επιχείρηση. Κάθε ακίνητο Airbnb είναι, πλέον, μια τουριστική κατοικία και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ