20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ / 17 κιλά σκουπίδια παράγει κάθε μήνα ο κάτοικος του Καρπενησίου – Τα μισά οι Αγραφιώτες

Τα στοιχεία για τις ποσότητες αποβλήτων του Α’ τριμήνου 2021, δημοσιοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στους πέντε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) Ιστιαίας, Χαλκίδας, Θήβας, Λαμίας και Άμφισσας, αρμοδιότητας του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε εναπόθεσαν απορρίμματα 20 δήμοι από τους 25 συνολικά της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας. Οι δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Λαμίας.

Η συνολική παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων των 20 δήμων ανήλθε για το Ά τρίμηνο του 2021 σε 43.603.881 κιλά και η συνολική ποσότητα όλων των κατηγοριών αποβλήτων ανήλθε σε 50.196.281 κιλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κάτοικος του δήμου Καρπενησίου παρήγαγε 51,48 κιλά σκουπίδια το πρώτο τρίμηνο του 2021 (17kg/μήνα), υπερδιπλάσια από τον αντίστοιχο Αγραφιώτη (23), αλλά λιγότερα από τον μέσο όρο των Στερεοελλαδιτών (90 κιλά/τρίμηνο). Διαπιστώνεται ότι στις αστικές περιοχές, η παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη από αντίστοιχες αγροτικές-ορεινές. Τα Άγραφα παράγουν τα λιγότερα σκουπίδια ανά κάτοικο στη Στερεά.

Η παραγωγή αποβλήτων ανά δήμο και κάτοικο έχει όπως παρακάτω:

Η εναπόθεση απορριμμάτων ανά ΧΥΤ και κατηγορία αποβλήτων έχει ως εξής:

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΣΤΙΚΑ       = Είναι τα Δημοτικά απορρίμματα

ΙΔΙΩΤΩΝ    = Αφορά απορρίμματα εταιριών προσομοιάζοντα με τα αστικά απορρίμματα

114 Π/Μ   = 114 Πτέρυγα Μάχης (Τανάγρα)

ΚΕΠΒ         = Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (Θήβα)

ΕΕΑΑ         = Αφορά υπόλειμμα νησιωτικών Δήμων, μετά την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

ΑΝΑΚΥΚ.  = Αφορά υπόλειμμα από την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (μπλε κάδοι) από τα 2 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Λαμίας & Σχηματαρίου, που εξυπηρετούν 19 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν 3 ακόμη ΧΥΤΑ (Λιβαδειά, Δομοκό & Σκύρο).

Οι Δήμοι Λεβαδέων, Ορχομενού & Διστόμου – Αράχοβας εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

Ο Δήμος Δομοκού εναποθέτει τα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Δομοκού

Ο Δήμος Σκύρου εναποθέτει τα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Σκύρου

* Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου και ο Δήμος Καρύστου εναποθέτουν τα απορρίμματά τους κατά 50% στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας & κατά 50% στον ΧΥΤΑ Θήβας.  

** Η λειτουργία του ΧΥΤ Άμφισσας ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου 2020. Εκεί εναποθέτουν τα απορρίμματά τους ο Δήμος Δελφών που μέχρι πρότινος εξυπηρετούταν από τον ΧΥΤΑ Λαμίας  και ο Δήμος Δωρίδας που μέχρι πρότινος εξυπηρετούταν από τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.

Επίσης, οι Δήμοι Αιγιαλείας και Δυτικής Μάνης εναποθέτουν από τις 13/08/2020 μέρος των απορριμμάτων τους στον  ΧΥΤ Άμφισσας. 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ