13 Αυγούστου 2022

ΜΕΝΟΥ

Φράγμα Ενιπέα: Εγκρίθηκε το έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

Την έγκρισή της για το έργο “Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων” (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022.

Το έργο, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 185,5 εκατ. ευρώ, έχει ως κύριο σκοπό την άρδευση αγροτικών εκτάσεων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό νερό με χαμηλό κόστος, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν απρόσκοπτα τις καλλιέργειές τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το εισόδημά τους.

Ταυτόχρονα συμβάλλει στον εθνικό στόχο αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά την υπεράντληση και αντικαθιστώντας τις απαιτούμενες ποσότητες με επιφανειακά ύδατα που θα συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη και περιλαμβάνει τέσσερα έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

Επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, η οποία αναμένεται εντός του καλοκαιριού.

Σε δήλωση του ο Χρ. Τριαντόπουλος ανέφερε: «Είχαμε μία ιδιαίτερα σημαντική θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλία, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έδωσε το “πράσινο φως” για την κατασκευή -μέσω ΣΔΙΤ- του φράγματος Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, δικτύων διανομής νερού και συνοδών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 185,5 εκατ. ευρώ – που είναι χαμηλότερο από τις πρώιμες εκτιμήσεις.
Με την ολοκλήρωση του έργου, θα εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού άρδευσης για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα. Έτσι, βελτιώνεται το εισόδημα των αγροτών μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ δημιουργούνται πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα.

Η κυβέρνηση προχωρά ένα σημαντικό έργο υποδομής με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή της Λάρισας, τη Μαγνησία, αλλά και την υπόλοιπη Θεσσαλία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy