25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο: Συμφέρει και ποια μοντέλα υπάρχουν στην ελληνική αγορά; (pics)

Μπορεί η χρήση του φυσικού αερίου (CNG – Compressed Natural Gas) να είναι ευρύτερα διαδεδοµένη σε διάφορους κλάδους όπως η κεντρική θέρµανση, τα αστικά λεωφορεία, τα απορριμματοφόρα και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όµως λίγοι είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τα οφέλη του στον χώρο της αυτοκίνησης.

Τι είναι το CNG και πώς λειτουργούν οι κινητήρες bi-fuel;
Το CNG είναι φυσικό αέριο συµπιεσµένο στα 200-250 bar, το οποίο αποτελείται σε ποσοστό σχεδόν 97% από µεθάνιο (CH4) και έχει χαµηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Μπορεί να προέρχεται είτε από το υπέδαφος ως προϊόν εξόρυξης είτε από τεχνητή ζύµωση βιοµάζας (π.χ. οργανικών αποβλήτων). Στη δεύτερη περίπτωση το παραγώµενο βιοαέριο που µετατρέπεται σε bio-CNG µε ειδική εξεργασία, είναι ανανεώσιµη πηγή ενέργειας και δεν επιβαρύνει συνολικά την ατµόσφαιρα µε CO2.

Μονάδα µέτρησης του CNG είναι τα κιλά, µε ένα κιλό να αναλογεί σε 1,5 lt βενζίνης ή 1,3 lt πετρελαίου. Η τιµή του είναι 60% χαµηλότερη από της βενζίνης, καθιστώντας το πρωταθλητή οικονοµίας. Παράλληλα, το CNG θεωρείται οικολογικό καύσιµο µε 30% χαµηλότερες εκποµπές CO2 από τη βενζίνη, 90% χαμηλότερες εκπομπές NOx από τα ντίζελ και σχεδόν μηδενικές εκπομπές μικροσωματιδίων.

Διαβάστε περισσότερα στο drive.gr

To άρθρο Φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο: Συμφέρει και ποια μοντέλα υπάρχουν στην ελληνική αγορά; (pics) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ