19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φωτιές / Έβρεξε στην κεντρική Εύβοια. Πώς ερμηνεύεται -επιστημονικά- το φαινόμενο

«Δώρο Θεού» χαρακτήρισε η κα Βαγγελιώ Αργύρη, πρόεδρος της κοινότητας Σέτας Ευβοίας, τη βροχή που έριξε για μία περίπου ώρα στην κεντρική Εύβοια -πολλά χιλιόμετρα νοτιότερα από τα μέτωπα των πυρκαγιών που κατακαίουν παρθένα δάση και περιουσίες.

«Μας έκανε δώρο ο Θεός. Έβρεξε για περίπου μία ώρα. Μια ποτιστική βροχή. Μήπως και γλιτώσουμε από την πύρινη λαίλαπα. Δυστυχώς κάηκε η Ελλάδα. Ας ελπίσουμε εμείς μήπως την γλιτώσουμε», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πολλοί, ως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μίλησαν για… «θαύμα». Την επιστημονική-μετεωρολογική ερμηνεία του φαινομένου δίνει ο Φωκίων Χωρινός, από το meteology.gr.

«Η ένταση της δασικής πυρκαγιάς», γράφει, «που κατακαίει την βόρειο Εύβοια τις τελευταίες ημέρες, είναι τέτοια, ώστε τις τελευταίες ώρες, σχημάτισε καταιγιδοφόραπυρο-νέφη».

«Στην αγγλική ορολογία», αναφέρει, «θα τα συναντήσουμε ως Pyro-cumulus, Pyro-cumulonimbus και σχηματίζονται από μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές, όταν οι καπνοί και η υγρασία της καύσιμης ύλης, ανυψώνεται ψηλά μέσα στην τροπόσφαιρα, και δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών, συμπυκνώνεται σε υδρατμούς, ψύχεται και παράγει βροχή».

«Δυστυχώς, όμως,», προσθέτει στο άρθρο του, «παράγει και κεραυνούς, με τον κίνδυνο πρόκλησης νέων εστιών, υπαρκτός. Η δορυφορική εικόνα αυτή την στιγμή, δείχνει ότι δυστυχώς η συμπύκνωση και η πτώση βροχής, γίνεται πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα από την εστία πυρκαγιάς».

Στο παρακάτω διάγραμμα, μια περιγραφή του τι συμβαίνει στην Εύβοια αυτή την στιγμή.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ