20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

(ΦΩΤΟ) Η επόμενη μέρα από τη φωτιά στο Βελούχι. Σε ολονύχτια επιφυλακή οι πυροσβέστες, ο απολογισμός και η επιχείρηση

Ανακούφιση για την επιτυχή κατάσβεσή της, αλλά και προβληματισμός για το γεγονός ότι κάηκαν εκτάσεις σχεδόν στο ίδιο σημείο, κυριαρχούν την επαύριον της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Βελουχιού, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021.

Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 15.00 το μεσημέρι χθες, στα 1.300 μέτρα υψόμετρο, σε έκταση πολύ κοντά σε οικία και δίπλα από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Λόγω των ενισχυμένων ριπών των -δυτικών- ανέμων, της χαμηλής εξωτερικής υγρασίας και του έντονου ορεινού ανάγλυφου, οι φλόγες πήραν διαστάσεις και άρχισαν να κατακαίουν έλατα, κέδρα, θαμνοειδή και χαμηλή βλάστηση.

Από την πρώτη στιγμή στη μάχη ρίχτηκαν δεκάδες άτομα προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή πυροσβεστών από τον Δομοκό και τη Μακρακώμη, ώστε να σχηματιστούν και να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα, καθώς η πρόσβαση για τα οχήματα και τις υδροφόρες ήταν περιορισμένη, λόγω της μορφολογίας.

Επιχείρησαν συνολικά 60 πυροσβέστες-στριες, υπό τον Συντονιστή Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Παχίδη, που ήρθε στο Καρπενήσι, όπως και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς και ανέλαβαν δράση ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ευρυτανίας, Πύραρχος Σταύρος Φακίτσας, όπως και ο Διοικητής Π.Υ. Καρπενησίου, Αντιπύραρχος Στέργιος Φυσέκης.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ, ενώ καθόλη τη νύχτας στο σημείο παρέμειναν δεκάδες πυροσβέστες. Το πρωί δεν υπήρχε καμία ενεργή εστία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έκαψε έκταση 15 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 5 αφορούν δασική έκταση (έλατα, κέδρα κ.α.) και τα υπόλοιπα χαμηλή βλάστηση· είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, πως οι φλόγες έφθασαν μέχρι την ψευδοαλπική ζώνη, πάνω από τα 1700μ.

Όσον αφορά τα αίτια και τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προανάκρισης, από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Καρπενησίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ