25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φόρος τιμής σε τρεις σπουδαίους Ευρυτάνες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Επιμνημόσυνη δέηση στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Τίμησαν τους Ζαχαρία Παπαντωνίου, Γεώργιο Καφαντάρη και Στέφανο Γρανίτσα

Η Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών «Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ» και το «Ίδρυμα Γεώργιος Καφαντάρης», οργάνωσε επιμνημόσυνη δέηση για τους Ζαχαρία Παπαντωνίου, Γεώργιο Καφαντάρη και Στέφανο Γρανίτσα.

Οι Ευρυτάνες της Αθήνας τίμησαν, για μια ακόμα χρονιά, τρεις εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρυτανίας. Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στο Α΄ Κοιμητήριο των Αθηνών, όπου και αναπαύονται, τιμήθηκαν ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Γεώργιος Καφαντάρης και ο Στέφανος Γρανίτσας. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε από την Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών «Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ» και το «Ίδρυμα Γεώργιος Καφαντάρης». 

Ο Ευρυτάνας (από τη Γρανίτσα) πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Σκόνδρας και πάλι εφέτος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, κατά την οποία μνημονεύθηκαν και τα θύματα της πρόσφατος τραγωδίας των Τεμπών, καθώς και τα ονόματα των Χαρ. Κατσιμήτρου, Νικ. Πλαστήρα και Δημ. Τουλούπα, οι τάφοι των οποίων εντοπίστηκαν πρόσφατα και βρίσκονται πολύ κοντά. Ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Δημήτρης Δέπος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και πρότεινε την τήρηση 1΄ λεπτού σιγής για τους κεκοιμημένους Ευρυτάνες και για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο ιστορικό της ανακαίνισης των τάφων αυτών από την Πανευρυτανική Ένωση το 2010. Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του «Ιδρύματος Γ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ» κ. Κων/νο Κωστόπουλο, ο οποίος τόνισε, κυρίως το «ακέραιον» του χαρακτήρα του Ευρυτάνα πολιτικού και επισημάνθηκε και πάλι η ανάγκη κατασκευής και τοποθέτησης προτομής του στον τάφο του, όπως συνέβη και στον τάφο του Ζαχ. Παπαντωνίου.

Μετά τις επιμνημόσυνες δεήσεις  ακολούθησε  δεξίωση  (καφές, αναψυκτικά βουτήματα κ.λπ.)  σε παρακείμενη αίθουσα δεξιώσεων, όπου ο από τη Γρανίτσα ηθοποιός κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου απάγγειλε ποιήματα του Ζαχ. Παπαντωνίου και διάβασε το διήγημα του Στέφανου Γρανίτσα «Το αγριομελίσσι»,  από «Τα άγρια και τα ήμερα του Βουνού και του Λόγγου».

Παρόντες κατά την λιτή αυτή εκδήλωση, εκτός των παραπάνω, ήταν και οι κ.κ. Δημήτρης Αλαμπάνος, τ. Βουλευτής και Υπουργός,  Γιάννης Καραχοντζίτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γαζή –  Τριανταφυλλοπούλου Λάμπρος Τσιτσάνης, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος, , Βασίλειος Γούλας, τ. Δήμαρχος  Φρακίστας,  Γ. Μουρτζιάπης Αντιδήμαρχος Παλλήνης, Φώτης Κουλαρμάνης, Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, οι Πρόεδροι της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών κ. Θεμιστοκλής Καρδαμπίκης και  των Συλλόγων Δυτ.   Φραγκίστας (κ. Κ.  Κουτσούμπας), Καστανιάς (κ. Αριστ. Ντέκας), Τόρνου (κ. Νικ. Μάρκου),  Δομνίστας (κ. Α.  Νταλιάνης), Στάβλων (κ. Αθ.  Ζούκας), Κέδρων (κ. Κ. Παπατζίμας), Καλιακούδας (κ. Νίκος Μπούρας), Λιθοχωρίου (κ. Γιάννης Παπανίκος) κ.ά.          

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ