29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φ. Σπανός: “Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων”. Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια

Για ένα ακόμα 24ωρο, η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη, με πολλαπλά μέτωπα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Η Βόρεια Εύβοια, των πλούσιων δασών και του παρθένου πρασίνου, δεν υπάρχει πια.

Οι οικισμοί Φαράκλα, Λίμνη, Μουρτιά, Κεχριές, Δάφνη, Ροβιές, είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Σε Μετόχι, Ζωοδόχο Πηγή και Καλύβια οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (7/8) η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι, με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Η ορατότητα είναι ελάχιστη, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια των πτητικών μέσων να προσφέρουν βοήθεια.

Από την άλλη πλευρά, όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Ενδεικτική αποτύπωση των τεραστίων εκτάσεων που έχουν γίνει στάχτη στη Βόρεια Εύβοια.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις εφιαλτικές. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις από Σπανό

Ενδεικτική της δραματικής κατάστασης στην Εύβοια είναι η έκκληση για ικανή συνδρομή από αεροσκάφη και ελικόπτερα, που απευθύνει ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός.  

«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καίει δάσος καταστρέφει σπίτια, απειλεί ζωές! Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!

Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Περιφερειάρχης.

(Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία από το twitter)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ