19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Χίος: Με λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου στην πόλη της Χίου, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Ναού.
Η ακολουθία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και των εκπροσώπων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Στρατιωτικής Διοίκησης του νησιού.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο τελετουργικό για την προετοιμασία της Αγίας Τράπεζας, με την τοποθέτηση ιερών λειψάνων στην κρυπτή και εν συνεχεία στο πλύσιμο, σκούπισμα και μύρωμα της Αγίας Τράπεζας και την ένδυσή της με τα Ιερά Αμφια.


Πρώτο από αυτά το κατασάρκιο που δέθηκε πάνω στην Αγία Τράπεζα και φέρει πλέον τις υπογραφές τόσο του Μητροπολίτη Χίου όσο και των ιερέων που συμμετείχαν.
Πάνω του απλώθηκε η ενδυτή και κατά τη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε το ειλητό.
Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος ευχαρίστησε προσωπικά όλους όσοι είχαν άμεση σχέση με το έργο της ανακαίνισης, πολιτικά πρόσωπα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από το 2016 έως και σήμερα.


Τους δωρητές, τον χορηγό της μελέτης Νικόλαο Βαφιά, τους περιοίκους και τους προγόνους τους όπως είπε που φύλαξαν τον Ιερό αυτό χώρο.

Οι εργαζόμενοι Εφορείας Αρχαιοτήτων στο εργοτάξιο Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου

Ονομαστικά αναφέρθηκε στους εργάτες, συντηρητές και εργαζόμενους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου (Στέφανο Κοτατή, Ιωάννη Θεριουδάκη, Τριαντάφυλλο Δάνδαλη, Δήμητριο και Κωνσταντίνο Κρόκο, Σταύρο Ντίλη, Δημήτριο Πλυτά, Καλλιόπη Πιππίδου) καθώς και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ολγα Βάσση.

Τόσο στην υπουργό κα Μενδώνη όσο και στην αρχαιολόγο κα Βάσση έδωσε ως ενθύμιο τα κορδόνια που έδεναν στους καρπούς το Ιερό Αμφιο το οποίο φορεί ο Μητροπολίτης κατά τη διάρκεια των Θυρανοιξίων.

Ο Ναός του Αγίου Ισιδώρου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος.
Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις:
στην α’ φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη Βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β’ φάση ήταν επίσης τρίκλιτη Βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ’ φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η Βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ’ φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389.
Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βόρειου τοίχου μιναρές.
Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια.

Τμήμα των λειψάνων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής καλυπτόταν μέχρι πριν την ανακαίνιση, σχετικά μικρό ναό, ο οποίος έφερε χαμηλή οριζόντια τσιμεντένια οροφή και στα πλαίσια των εργασιών ανάδειξης του αφαιρέθηκε.
Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη.

Χίος: Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου, η κρύπτη όπου φυλάσσονταν τα λειψανα του Αγίου Ισιδώρου και της Αγίας Μυρόπης

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Ισιδώρου και της Αγίας Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο ξεκίνησε από τον Γεώργιο Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Αναστάσιο Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ