26 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Χανιά: Τα πρώτα χελωνάκια σε παραλία του Σταυρού (βίντεο)

Γεννητούρια χθες και σήμερα στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό κοντά στην καντίνα! Σήμερα τα ξημερώματα 5 χελωνάκια κατάφεραν να βρουν τον δρόμο προς τη θάλασσα.

Παρόντες ήταν επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι μας έστειλαν τα βίντεο. Αυτή τη χρονιά -μετά από παράκληση ομάδας πολιτών-, οι αρμόδιες αρχές του Δήμου Χανίων έσβησαν τις νυχτερινές ώρες τους στύλους της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά, προκειμένου να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκολαφτούν και άλλα αυγά από τη φωλιά αλλά και τις υπόλοιπες φωλιές που βρίσκονται στην Παχιά Άμμο.

Παρακαλούμε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες σε περίπτωση που συναντήσετε χελωνάκια

Η Ομάδα πολιτών για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο Ακρωτήρι εφιστά την προσοχή την προσοχή των πολιτών σε περίπτωση που δουν νεογέννητα χελωνάκια Caretta-Caretta:

-Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και είναι σημαντικό να ΜΗΝ υπάρχει κοντά φωτισμός, ο οποίος θα τα αποπροσανατολίσει και αντί για τη θάλασσα θα βρεθούν στο δρόμο και σε αυλές σπιτιών. Το φως των αστεριών είναι εκείνο που τα οδηγεί προς το νερό!

-Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ), ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στο νερό με τις δικές τους δυνάμεις.

-Όσοι από εμάς βρίσκουμε χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στην θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν. Εμείς απλά ανοίγουμε το δρόμο για να φτάσουν στο νερό ανεμπόδιστα.

-Εάν τα χελωνάκια βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, σε δρόμο ή σε αυλή σπιτιού πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα μεταφέρουμε μαζί με άμμο (π.χ. πάνω σε ένα χαρτόνι με άμμο) περίπου 7-10 μέτρα από τη θάλασσα ανοίγοντας τους δρόμο ώστε μόνα τους -εξασκώντας τα πτερύγια τους- να φτάσουν στη θάλασσα.

-Εάν τα χελωνάκια αφεθούν να εκκολαφθούν ανενόχλητα, υπάρχει πιθανότητα να επιζήσει το 90% από αυτά. Εάν οι φωλιές τους πειραχτούν από ανθρώπους ή ζώα, το ποσοστό επιβίωσης θα είναι 25% ή και ακόμα χαμηλότερο.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy