19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την πλατεία της Δομνίστας Ευρυτανίας, με αφορμή τη 18η Γιορτή Τσίπουρου (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Η αθρόα προσέλευση επισκεπτών ήταν το κύριο γνώρισμα των 3ήμερων εκδηλώσεων στη Δομνίστα Ευρυτανίας, που έχουν εξελιχθεί σε θεσμό και σημείο αναφοράς κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα μέσα φθινοπώρου

από την έντυπη έκδοση

Δεκαοκτώ (18) χρόνια «ζωής» συμπλήρωσε φέτος η Γιορτή Τσίπουρου στη Δομνίστα, στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ευρυτανίας. Στην πλατεία των 1.020 μέτρων, οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να καταστήσουν σημείο αναφοράς τις εκδηλώσεις, που φέτος πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 27, 28 και 29 Οκτωβρίου 2023. Με διοργανωτή τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας και με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου, της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και της Δημοτικής Κοινότητας Δομνίστας, στήθηκε ένα 3ήμερο γλέντι.

Τα καζάνια που είχαν στηθεί στην πλατεία της Δομνίστας έβραζαν και παρήγαγαν το τσίπουρο, που κατόπιν προσφέρονταν δωρεάν είτε σκέτο είτε ζεστό με μέλι (τσιπουρόμελο), συνοδεία από ψητά κάστανα, λουκάνικα, κ.α. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πέρασαν από την πλατεία της Δομνίστας και συμμετείχαν στο γλέντι που έστηναν οι ντόπιοι στη διάρκεια του 3ημέρου, με τον καιρό να αποδεικνύεται σύμμαχος (καλές για την εποχή θερμοκρασίες, απουσία βροχών). «Ήρθαν, με αφορμή τη γιορτή, επισκέπτες ακόμα και από την Κρήτη και την Κομοτηνή, κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας», λένε στα Ευρυτανικά Νέα οι Δομνιστιάνοι, που θα διαθέσουν μέρος των εσόδων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Το έναυσμα για την έναρξη των εκδηλώσεων δόθηκε την Παρασκευή (27/10), ενώ το βράδυ της 1ης ημέρας στήθηκε γλέντι με μουσική από DJ. Ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, ομιλία κ.α. στο Μνημείο Πεσόντων, στην πλατεία της Δομνίστας. Η 2η ημέρα της Γιορτής Τσίπουρου ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα, χρώμα παράδοσης έδωσε στις εκδηλώσεις η παρουσία χορευτικού τμήματος από τον Σύλλογο «Παναγίας» Καρπενησίου. Το βράδυ της 2ης ημέρας, στην πλατεία του χωριού στήθηκε γλέντι με δημοτική – λαϊκή ορχήστρα (Σάββας Μποτίνης, Δήμητρα Κψάλη, Ανέστης Πανουριάς, Σωτήρης Γαλανός κ.α.), ενώ οι Δομνιστιάνοι υποδέχθηκαν ντόπιους και επισκέπτες και την Κυριακή (29/10).

«Η Γιορτή Τσίπουρου στο όμορφο χωριό μας, τη Δομνίστα Ευρυτανίας, έκλεισε φέτος την 18 χρονιά της! Καθώς η γιορτή έχει γίνει ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε για άλλη μια φορά τεράστια προσέλευση κόσμου. Ήρθαν άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, από Θράκη μέχρι Κρήτη, ακόμη κι απ’ το εξωτερικό. Η πλατεία γέμισε με ζωή και κέφι, όπως αρμόζει σε μια γιορτή! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους τοπικούς φορείς που στήριξαν και φέτος την γιορτή μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας.

«Η γιορτή τσίπουρου, με ατομική προσπάθεια με εθελοντισμό και πολλή αγάπη από όλη τη νεολαία της Δομνίστας, έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα φέτος θέλαμε να είναι και ουσιαστικά γιορτή αγάπης, καθώς μέρος των εσόδων θα δοθούν σε οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία!», τονίζουν. Και πράγματι, συγκεντρώθηκε ποσό 1.017 ευρώ, το οποίο μοιράστηκε ισόποσα σε 5 οικογένειες της Θεσσαλίας, σε τρόφιμα αλλά και σε μετρητά.

Με κοινό τόπο την αγάπη για την πατρώα γη και την παράδοση, οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους επισκέπτες για το 2024.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ