Χρήσιμες γνώσεις, για 5η χρονιά στο Καρπενήσι. Επιτυχημένο το 3ήμερο σεμινάριο “Ιατρικής Βουνού” – Έμφαση στην ορεινή διάσωση (ΦΩΤΟ)

Χρήσιμες γνώσεις, για 5η χρονιά στο Καρπενήσι. Επιτυχημένο το 3ήμερο σεμινάριο “Ιατρικής Βουνού” – Έμφαση στην ορεινή διάσωση (ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Τα πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα στα ελληνικά βουνά ανέδειξαν (ξανά) την ανάγκη να δομηθεί ένα γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα ορεινών διασώσεων. Το θέμα απασχόλησε έντονα και τις εργασίες του 12ου Εντατικού Σεμιναρίου Ιατρικής Βουνού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», που έγινε στο Καρπενήσι από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου 2022.

Ιδανικές συνθήκες και αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έχουν βρει στο Καρπενήσι οι άνθρωποι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν για 5η χρονιά επί ευρυτανικού εδάφους το σεμινάριο «Ιατρικής Βουνού».

Από την έναρξη των εργασιών, στο Συνεδριακό Κέντρο

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του ΟΠΑΣΤΕ, του Δήμου Καρπενησίου, του Χιονοδρομικού Κέντρου και του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας.
Από την Παρασκευή 11 μέχρι και την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, άνθρωποι που σχετίζονται με το βουνό, διασώστε, συνοδοί βουνού κ.α. συμμετείχαν σε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Πιο αναλυτικά, αναλύθηκε πληθώρα θεμάτων ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι τελευταίες τεχνικές και εξελίξεις σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο βουνό, οι διακομιδές, η αντιμετώπιση κακώσεων από ψύχος, η αντιμετώπιση της υποθερμίας, κρυοπαγημάτων κ.α. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις για την έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες, για τον απεγκλωβισμό και διάσωση από εναέριο αναβατήρα, ενώ μελετήθηκαν και οι τρόποι μελέτης του πεδίου για την πρόγνωση χιονοστιβάδων.

Από την εκπαίδευση στο Βελούχι

Συμμετείχαν 65 σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος, 4 μέλη από την ομάδα δράσης του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας (ΕΔΣΕ), 8 εκπαιδευόμενοι την ειδικότητα Συνοδών Βουνού του ΔΙΕΚ Καρπενησίου, 2 διασώστες του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, και 2 πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, πυροσβέστες από την 6η ΕΜΑΚ, 2 διασώστες Super Puma κ.α.

Η θεωρητική κατάρτιση ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο και συνεχίστηκε -και ολοκληρώθηκε- το απόγευμα του Σαββάτου (12/3). Άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο βουνό συμμετείχαν ως εισηγητές και εκπαιδευτές, παρέχοντας αξιόπιστη και επικαιροποιημένη γνώση για τα ζητήματα της ορεινής διάσωσης και της αντιμετώπισης κρίσεων όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά, ήταν ο Παύλος Τσιαντός, οδηγός βουνού και κινηματογραφιστής, ο Μιχάλης Βασιλείου, ιατρός (χειρουργός) και οδηγός βουνού, ο Πάνος Χλωροκώστας, ιατρός (καρδιολόγος) και ορειβάτης, η Αλεξάνδρα Κουκούτση, χειρουργός ορθοπεδικός και ορειβάτισσα κ.α.

Το απόγευμα του Σαββάτου, χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρπενησίου, Σοφία Ζαλοκώστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, Νικόλαος Κοντός, και ο Καθηγητής Χειρουργικής, Εμμανουήλ Πικουλής.

Φωτογραφία του Κώστα Καλτσά
Φωτογραφία του Κώστα Καλτσά
Φωτογραφία του Κώστα Καλτσά

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα